Kako doći do posla iz snova: Savjeti za intervju

Dodajte komentar

Otkrivamo vam savjete stručnjaka kako se ponašati i šta govoriti na intervjuu za posao, kao i primjere najčešće korišćenih pitanja koje poslodavci koriste.

Priprema

Pažljivo pročitajte opis posla koji želite i zapišite ključne stvari potrebne za obavljanje tog posla. Predočite primjere vještina kojima vladate, a koje su povezane s tom pozicijom, savjetuje Rene Bernejs stariji konsultant za ljudske resurse. Ispitivači će cijeniti svakoga ko tokom intervjua pokaže da je razmišljao o problemima koji se mogu razviti tokom obavljanja posla na toj poziciji.

Budite iskreni prema sebi kada birate posao, realno sagledajte svoje sposobnosti. Jeste li bili zaista dobri u onome čime ste se bavili? Zapamtite, ako ste bez posla neko vrijeme, možda niste baš najbolji u svemu. Ako u prošlosti niste bili toliko dobri u nekim aspektima, koncentrišite se na pronalaženje posla koji će naglasiti vaše kvalitete.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slanje prijave

Prilikom apliciranja za posao posebnu pažnju obratite na sastavljanje radne biografije (CV-ja), motivacionog pisma, kao i tijela mejla koji ćete slati sa prijavom.

Zapamtite da je vaš cilj sastavljanje CV-ja koji je saglasan sa onim što kompanija zahtijeva. Umjesto što prikazujete različite vještine, bolje je da se koncentrišete na to da ispunite zahtjeve poslodavca kako biste bili primijećeni. Efektivnije je da pokažete strast i stručnost u vezi sa jednom ili dvije vještine koje su zaista korisne za obavljanje posla za koji aplicirate.

Jedna od najvećih grešaka koju prave oni koji tragaju za poslom leži u tome što ne posvećuju dovoljno pažnje motivacionom pismu. Motivaciono pismo ili i-mejl kojim se predstavljate potencijalnom poslodavcu je prvi vaš dokument koji on čita, zato se potrudite da se ono istakne. Iskoristite sajt kompanije i podatke koje nađete na njemu uključite u vaše pismo.

Šta obući?

Šta obući zavisi od vrste posla za koji aplicirate, za korporativni posao najbolje je odabrati odijelo i minimalnu šminku, a kosa mora biti uredna. Ako je posao koji želite kreativan, ključ je individualnost. Modni dodaci poput ogrlice ili šala su dobri, jer dopuštaju vašoj ličnosti da zasija.

Intervju

Standardna pitanja na razgovorima za posao više nisu dovoljna da poslodavci saznaju sve o vama. Ovo su pitanja na razgovoru za posao iz kojih će poslodavac saznati više o vama:

1. Kada ste bili najzadovoljniji u životu? 

Ovo pitanje otvara vrata različitim vrstama konverzacije u kojima se provjerava podudara li se život kompanije i onoga što osoba želi kako bi dala sve od sebe na poslu.

2. Ko je vaš uzor i zašto? 

Ovo pitanje može otkriti koliko je kandidat introspektivan kada se radi o njegovom ličnom i profesionalnom razvoju, što je kvalitet usko povezan s uspjehom i ambicijom.

3. Koje stvari ne volite da radite?

Budite iskreni i prema sebi i prema poslodavcu, to je prilika da izbjegnete potencijale probleme u budućoj saradnji.

4. Na koje ste se još konkurse prijavili? 

Ovo šok pitanje je odličan alat za pregovaranje, jer pokazuje da ste u potrazi, ali i traženi.

5. Koja pitanja imate za mene? 

Ovo pitanje daje uvid u to koliko kandidati brzo razmišljaju. Scott Dorsey, suosnivač kompanije Exacttarget ističe važnost ovog pitanja, budući da se o drugima uvijek više može naučiti prema pitanjima koja postavljaju nego istreniranim odgovorima koje daju. (SMedia)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *