Slovenija će sama riješiti probleme banaka

Dodajte komentar

Uprkos daljim problemima u svojim bankama i produženoj recesiji, Slovenija je odlučna u tome da ne postane šesta članica evrozone koja će zatražiti međunarodnu pomoć, saopštili su juče visoki zvaničnici te zemlje, a javlja njujorški dnevnik Vol Strit Žurnal.

Prema riječima zvaničnika, Slovenija će popraviti stanje u svom finansijskom sektoru bez spoljne pomoći.

Slovenija, koja je 2007. godine usvojila evro, izazvala je zabrinutost da bi mogla postati naredna članica evrozone koja će zatražiti međunarodnu pomoć zbog teškog stanja u državnim bankama.

Tri slovenačka kreditora – Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna banka Maribor i Abanka Vipa – kontrolišu najveći dio slovenačkog finansijskog sektora, ali su „zatrpane“ sa oko 7,5 milijarde evra rizičnih zajmova, što je jednako oko petini nacionalnog bruto društvenog proizvoda (BDP).

To je pogoršalo ekonomske probleme u zemlji, jer su novi krediti postali teško dostupni slovenačkim kompanijama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Priliv novca u nove projekte ili za normalne poslovne aktivnosti kompanija je gotovo prestao već ima pet godina. Ključna stvar za vraćanje zemlje na rast je da se, sa jedne strane, očiste bilansi stanja banaka, a sa druge strane, da se restrukturišu korporativni dugovi“, izjavio je slovenački ministar finansija Uroš Čufer.

Na pitanje da li će Slovenija tražiti spoljnu pomoć od Evropske centralne banke i Evropske unije, Čufer je rekao: „Smatram da to neće biti potrebno“, i dodao da njegova zemlja ima dovoljno novca do aprila, kada njene petogodišnje obveznice, u vrijednosti od 1,5 milijardi evra, dospijevaju na naplatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *