Tražite posao? Evo savjeta koje još niste čuli

Dodajte komentar

Savjeti kako se istaći među brojnim kandidatima koji traže isti posao kao i vi ponekad se čine sličnim, ako ne i istim. Svi govore o tome da treba napisati dobro propratno pismo, prilagoditi radnu biografiju poziciji za koju aplicirate… Evo nekih savjeta koji se rijetko pominju.

Čitajte isto štivo kao i regruteri – Vjerovatno ste do sad pročitali brojne članke namijenjene onima koji traže posao. A da li ste ikada pričitali nešto ’sa one strane stola’?  Čitajući savjete i uputstva namijenjene osobama koje se bave selekcijom i regrutovanjem radne snage steći ćete uvid u ono šta se od kandidata u razgovoru za posao zaista traži.

Uđite u ulogu – ’Igrajte se’ sa prijateljima ali uzmite ulogu poslodavca. Ikusni HR menadžeri koji su intervijuisali brojne kandidate često naglašavaju da više nema nervoze u slučaju kada oni traže posao, baš zbog činjenice što su mnogo puta bili na ’obje strane’ pa razumiju kako funkciniše um poslodavca.

Ustanovite koja pitanja vas čine nervoznim – Ako postoje određena pitanja koja vas čine nervoznim, kao što je pitanje plate ili zašto ste napustili prethodni posao, nemojte se samo nadati da ih nećete čuti ili da ćete dobar odgovor smisliti u trenutku. Vježbajte!

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pokušajte da zakažete razgovor za posao u jutranjim časovima, ukoliko je to moguće. Na taj način nećete cijeli dan iščekivati zakazani termin, dok nervoza polako ’izjeda’ vašu smirenost.

Pitajte ko će vas intervjuisati – Na taj način izebjeći ćete iznenađenje ukoliko ste očekivali razgovor ’jedan na jedan’ a dočeka vas čitav tim. Takođe, možete napraviti i malo istraživanje i pokušati da saznate što više o osobi koja će voditi razgovor.

Ne dolazite na razgovor prerano – Većina poslodavaca osjećaće obavezu da prekine ono što radi kako bi vam bar dala informaciju kada će početi sastanak. Stoga, dođite na lokaciju na vrijeme, a u samu kompaniju uđite tek pet minuta prije zakazanog termina.

Preskočite preporuke – Ukoliko mislite da ćete prikupljanjem preporuka od nekadašnjih poslodavaca unaprijediti svoju radnu biografiju, u najmanju ruku trošite i njihovo i svoje vrijeme. Kada dođe do toga da potencijalni poslodavac želi da provjeri vaše reference, željeće da postavi svoja pitanja, a ne da čita ono što im vi ’servirate’.

Nakon obavljenog razgovora, zaboravite na isti – Mnogi nakon razgovora sa potencijalnim poslodavcem neprestano razmišljaju o tome kako je prošao. Bolje bi bilo da mentalno krenete dalje, naznačite dvije nedelje od razgovora u kalendaru i zaboravite da ste bili na razgovoru.(BIZLife)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *