Španska centralna banka vidi kraj recesije

Španska dvogodišnja teška recesija je, prema procjeni centralne banke u Madridu, pri kraju, a banka početak privrednog oporavka vidi već u tekućem kvartalu.

Ekonomska kriza, koja je dovela do rasta nezaposlenosti na 26,26 odsto, popušta od početka godine, navela je Banka Španije u mjesečnom izvještaju, a prenijela agencija Frans pres.

„Dostupni podaci, koji još nisu kompletni, ukazuju na stabilizaciju, a možda čak i blagi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u tri mjeseca zaključno sa septembrom“, navela je banka.

Tempo pada aktivnosti u brojnim sektorima španske privrede je usporio, dodaje banka, ukazujući na rast povjerenja u domaćinstvima i maloprodaji, kao i povratak rastu u prerađivačkom sektoru. Nezaposlenost je takođe u padu, ali se on odvija sporijim tempom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je ove nedjelje da vlada u Madridu, u okviru budžeta za iduću godinu, planira da podigne prognozu privrednog rasta za 2014. na 0,7 sa 0,5 odsto. Rahoj je za Volstrit žurnal izjavio da u trećem kvartalu očekuje rast BDP-a od 0,1 do 0,2 odsto.

„Španija je izašla iz recesije, ali nije iz krize. Sada je glavni zadatak ostvariti snažan oporavak koji bi omogućio povećanje zaposlenosti“, rekao je premijer.

Check Also

Prijavite se za besplatnu online radionicu „Google alati u turizmu“

ICT Hub, u saradnji sa partnerima JS Guruom iz Bosne i Hercegovine i Digitalizuj.Me iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *