Vlada pomogla državna preduzeća sa 35,8 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada je prošle godine dodijelila 41,9 miliona eura državne pomoći, a trećina tog novca, 28,5 miliona, plaćena je za garancije i subvencije Kombinata aluminijuma, navodi se u izvještaju za 2012. godinu Komisije za kontrolu državne pomoći, piše DAN.

– Zbog aktiviranja garancija KAP-a iz budžeta je plaćeno 23,4 miliona eura Dojče banci. Garancija izdata KAP-u je u rješenju Komisije za kontrolu državne pomoći računata kao ekvivalent subvencije (3,8 miliona) i prikazana u godišnjem izvještaju za 2010. godinu, pa se garancija aktivirana lani prikazuje kao razlika između plaćenog iznosa i obračunatog ekvivalenta subvencije, odnosno 19,5 miliona. Pored toga za subvencije za električnu energiju KAP-u je plaćeno 8,9 miliona – piše u izvještaju komisije, čiji je predsjednik godinama unazad Mitar Bajčeta.

Pored garancija za KAP, lani je plaćeno dodatnih 2,7 miliona garancija za Montenegroerlajnz, Jadransko brodogradilište i finanijske usluge u okviru programa zaštite bankarskog sektora od posledica ekonomske krize, navodi se u izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Na osnovu plana restrukturiranja Montenegroerlajnza, kojom upravlja Daliborka Pejović, usvojenog juna prošle godine, plaćena je garancija od 1,3 miliona eura, dok je za Jadransko brodogradilište Bijela plaćeno 105 hiljada eura, na osnovu rješenje komisije iz 2009. godine.

– Za program otklanjanja štetnih uticaja i zaštite bankarskog sektora od posledica svjetske ekonomske krize i očuvanja njihove sigurnosti lani je plaćeno 1,3 miliona eura – navodi se u izvještaju koji će danas razmatrati članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Iako nijesu navedene u tabeli za otplatu garancija, u izvještaju se navodi da je lani plaćeno 747,4 hiljade eura za otplatu duga „Pobjede”, na osnovu rješenja komisije iz 2009. godine. Taj iznos je računat kao razlika između isplaćenog iznosa i obračunatog ekvivalenta subvencije prikazanog u izvještaju 2009. godine, pa se u izvještaju za prošlu godinu navodi trošak po tom osnovu od 450,4 hiljade eura.

Pored KAP-a i garancija državnim preduzećima, dodijeljena je pomoć za zapošljavanje od 987,5 hiljada eura, istraživanje i razvoj 1,2 miliona, mala i srednja preduzeća 20,4 hiljade, poljoprivredu i razvoj 1,2 miliona, kulturu i informisanje 3,5 miliona i regionalnu državnu pomoć od jedan i po milion.

Udio državne pomoći u bruto domaćem proizvodu, bez sektora poljoprivrede i ribarstva, saobraćaja i antikriznih mjera, iznosio 1,14 odsto, odnosno 38 miliona. Veći udio pomoći u BDP-u lani su imale Hrvatska 2,7 odsto, Malta 1,6, Finska 1,24 i Grčka 1,21 odsto. Najveći iznos državne pomoći lani su dodijelile Njemačka i Francuska, 12,5 milijardi, odnosno 10,5 milijardi eura. Taj iznos čini 0,53, odnosno 0,62 odsto BDP-a dvije države. U zemljama EU prosjek udjela državne pomoću i BDP-u iznosio je 0,51 odsto.

– Ako se uzme u obzir činjenica da je 28,5 miliona dodijeljen KAP-u na osnovu rješenja iz 2010. godine, može se zaključiti da je u 2012. godini ukupno dodijeljena državna pomoć oko 9,5 miliona, bez sektora poljoprivrede i saobraćaja, što je 0,29 odsto BDP-a – zaključuje se u izvještaju.

Izvještaj za narednu godinu će prikazati duplo veću državnu pomoć, s obzirom na to da je u julu plaćeno 103,1 milion eura OTP i VT banci, na osnovu garancija datih KAP-u.

Svaki građanin pomogao sa 67,4 eura

Državna pomoć u prošloj godini je manja u odnosu na 2011. i 2010, kada je iz budžeta dodijeljivano 66,4 odnosno 71,9 miliona eura. Kada se uporedi pomoć sa brojem stanovnika, lani je svaki građanin pomogao sa 67,41 euro. Prema podacima komisije lani je bilo zaposleno 166.444 građana, koji su dali 251,6 eura, što je malo više od polovine prosječne plate u prošloj godini.

Devet miliona na dvadeset opština

Kada je u pitanju državna pomoć po regionima, čak 84,3 odsto je izdvojeno za središnji region. Sjevernom se pomoglo sa 1,2 miliona, a primorskom sa 1,3 miliona, za razliku od središnjeg, za koji je izdvojeno 35,3 miliona. U podgoričkoj opštini dodijeljeno je 32,8 miliona, a u ostalih 20 opština devet miliona. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *