Kupaca nema, DKP sele u Distributivni centar?

Dodajte komentar

Bilo bi najbolje da se proizvodnja Duvanskog kombinata preseli u neku od slobodnih hala u državnom vlasništvu kojih na teritoriju Glavnog grada ima više, izjavio je “Vijestima” vlasnik Zetagradnje Blagota Radović, koji je prije tri i po godine kupio zemljište i zgrade Duvanskog i čeka na njihovo iseljenje.

Prema informacijama “Vijesti”, ozbiljno je razmatrana opcija preseljenja opreme i nastavak proizvodnje u zgradi Distributivnog centra, koja se sada dijelimično koristi za pijačnu prodaju, ali još nije donijeta konačna odluka.

Druga hala o kojoj se razmišljalo nalazi se u bivšoj Preradi Kombinata aluminijuma, ali je ova alternativa, zbog komplikovane vlasničke strukture KAP-a, lošija varijanta u odnosu na Distributivni centar.

Radović nije mogao precizno navesti koliko bi još novca trebalo njegova firma da uplati kada već preuzme kupljenu lokaciju. Preostali iznos novca trebalo bi da bude oko tri miliona eura, ali zavisi od penala koje država njemu plaća zbog kašnjenja isljenja i roka kada će se to desiti. Radnici tvrde da se stečajna masa zbog nepoštovanja ugovora sa Zetagradnjom mjesečno topi za 98.000 eura plus pripadajuća kamata, što iznosi nešto više od 140 hiljada eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Propast četvrtog tendera za privatizaciju Novog duvanskog kombinata otvorio je niz pitanja za Vladu i Opštinu, kao vlasnike tog preduzeća, ali i za radnike starog Duvanskog koji ostaju bez novog poslodavca, a moguće i sigurnih mjesečnih prihoda.

Kupac je trebalo u roku od 12 mjeseci da izgradi novu fabriku u koju bi preselio opremu iz sadašnjeg Duvanskog. Zbog toga se i za Radovića postavlja pitanje zašto se oprema ne preseli u neku od slobodnih državnih hala i na taj način oslobodi lokacija koju je Zatagradnja kupila iz stečajne mase Duvanskog za nešto više od 13 miliona eura.

Poslije privatizacije Novog Duvanskog, investitor je trebalo da nastavi kontinuitet proizvodnje i preuzme 170 radnika.

Radnici DKP-a u stečaju tvrde da su oni najveći gubitnici u postojećoj situaciji. DKP, kako tvrde, nema ni novca da isplati socijalni program za prekobrojne radnike. Nadaju se da će u najgorem slučaju uspjeti da prosječne otpremnine od oko 12.000 eura naplate iz posljednje rate koju bi Zetagradnja trebalo da uplati nakon što država oslobodi postojeću lokaciju.

Izvršni i tehnički direktor

Duvanskog podnijeli ostavke Glavni menadžeri Duvanskog kombinata izvršni i tehnički direktor su, prema informacijama “Vijesti” podnijeli ostavke jer ne mogu da riješe probleme kompanije.

Radnici su najavili radikalizaciju protesta ako im se do 1. oktobra ne isplati avgustovska zarada. Izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović potvrdio je juče „Vijestima“ da je podnio ostavku zato što još nije admistraciji kompanije isplaćena julska zarada, a radnicima proizvodnje DKP-a avgustovska zarada. On je istakao da je to bio čin odgovornosti prema funkciji koju obavlja.

„U punom kapacitetu obavljaću svoju funkciju do izbora novog direktora DKP-a“, rekao je „Vijestima“ Vukašinović. Ostavku je podnio i tehnički direktor Svetozar Vukmirović. Razlog za to je, prema informacijama „Vijesti“, što se proizvodnja ne može organizovati na pravi način. Nema novca za potrebni repromaterijal, filtere za cigarete, mazut za energanu, pa čak i za kese za smeće.

Fabrika već duže od godinu proizvodi cigarete “kleopatra” za inostranog kupca, ali taj posao nije doveo do očekivanih finansijskih rezultata. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *