‘Kalašnjikov’ u privatnim rukama

Dodajte komentar

Uprkos trogodišnjim naporima da riješi dugove najvećeg proizvođača oružja u Rusiji, državna kompanija Rostec prodaće 49 posto vlasništva u Kalashnikov Group privatnim investitorima za oko 41 miliona dolara, prenosi b92.net.

Kako se navodi, kupci su biznismeni Aleksej Krivoručko, direktor Aeroexpresa, željezničke linije koja povezuje Moskvu sa aerodromima, i Andrej Bokarev, koji je i jedan od vlasnika Aeroexpresa i još tri kompanije, uključujući i moskovski metro.Uslov je bio da kupci budu ruski državljani, a dvojica biznismena su već najavili da će uložiti dodatnih 78 miliona dolara u naredne dvije godine kako bi isplatili dug Kalashnikova, koji inače proizvodi čak 95 posto ruskog lakog naoružanja.

Bokarev se odlučio za kupovinu dionica Kalashnikova zato što posjeduje ‘finansijski podsticaj’, a Krivoručko vjeruje da će investicija samu sebe isplatiti kroz pet godina. Njih dvojica će voditi i poslove partnerstva sa stranim kompanijama u proizvodnji baruta i streljiva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Zeleno svjetlo” za ovu transakciju dao je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, nakon sastanka s direktorom Rosteca Sergejom Čemozovim. Prodaja privatnim investitorima dio je strategije razvoja Kalashnikova do 2020. godine, koju su zajednički izradili Rostec i Ministarstvo industrije i trgovine Rusije.

Proizvodnja bi, kako se procjenjuje, mogla biti utostručena i dostići 1,9 miliona komada oružja godišnje, s mogućnošću da se prihod uveća na više od 750 miliona dolara godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *