Plate na Balkanu: u Makedoniji zarade najniže, Slovenci najbolje plaćeni

Dodajte komentar

Prosječna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa u avgustu je iznosila 475 eura i bila je skoro 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom mjesecu vrijedjela 800,4 eura. Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je u odnosu na jul veća 1,3, a činila je oko 59 odsto minimalne potrošačke korpe. Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec pala jedan odsto, dok je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini manja 2,5 odsto.

Prosječna neto zarada u Srbiji isplaćena u julu iznosila je 44.182 dinara, odnosno 385 eura. To je nominalno 0,5 odsto manje od junske, a realno više za 0,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. U poređenju s prosuečnom zaradom isplaćenom jula 2012. godine, neto zarada je bila nominalno veća za 7,3 odsto, a realno manja za 1,2 odsto. Prosuečna neto zarada isplaćena za sedam mueseci 2013. godine nominalno je veća za 6,3 odsto od zarade isplaćene u istom prošlogodišnjem periodu, a realno je manja za 4,1 odsto, dok je prosuečna bruto zarada nominalno veća za šest odsto, a realno manja za 4,3 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom za juli u Federaciji BiH iznosila je 841 KM (430 eura), i nominalno je viša za 1,9 odsto, a realno za 2,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su federalnog Zavoda za statistiku. U julu ukupan broj zaposlenih u FBiH iznosio je 425.407 što predstavlja povećanje broja zaposlenih za 0,03 odsto u odnosu na juni. U odnosu na godišnji prosjek broja zaposlenih, u 2012. godini došlo je do smanjenja broja zaposlenih za 0,4 odsto.

Prosječna julska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 803 KM i realno je manja za 0,3 odsto nego junska, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijskog posredovanja i osiguranja – 1.297 KM, a najniža u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 522 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Hrvatskoj za jul je iznosila 5.504 kune (722 eura), objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na mjesec prije to je povećanje prosječne neto plate nominalno za 0,3 posto. Na godišnjem nivou prosječna neto plata je bila veća nominalno za 1,5 posto u odnosu zna isti mjesec prošle godine. Po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna bruto plata po zaposlenom je iznosila 7.922 kune (1.040 eura). To je nominalno povećanje za 0,3 posto u odnosu na mjesec prije, a za 1,6 posto u odnosu na jul prošle godine.

Prosječna mjesečna plata je u Sloveniji u julu iznosila 990 eura, što je realno više nego u junu za 1,1 odsto, saopštio je državni Zavod za statistiku. Prosječna mjesečna bruto plata za jul je dostigla 1.510 eura i u poređenju s junom je bila viša realno za 1,3 odsto. Najbolje plaćeni radnici su bili u djelatnosti snabdijevanja sa električnom energijom, plinom i parom, a najmanje u nekim poslovnim djelatnostima, ugostiteljstvu i građevinarstvu. U javnom sektoru je plata ostala nepromijenjena, u sektoru država snizila se za 1,1 odsto, dok se u privatnom sektoru povećala za 1,5 odsto, navodi Zavod za statistiku.

Prosječna neto plata u Makedoniji je 20.983 denara /342 eura/ i nominalno je veća za 1,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su makedonskog Zavoda za statistiku. Uvećanju prosječne plate doprinijele su povećane zarade u građevinarstvu, rudarstvu i vađenju kamena za 5,4 odsto i u prerađivačkoj industriji za 4,8 procenata. Bruto plata bila je 30.799 denara /oko 497 eura/.

Agencije / Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *