Fitch: Za oporavak slovenačkog bankarskog sektora treba 2,8 mlrd eura

Dodajte komentar

Prema procjenama Fitch-a za oporavak slovenačkog bankarskog sektora potrebno je oko 2,8 mlrd EUR, što je dvostruko više od inicijalne procjene slovenačke vlade, prenosi iCapital.

Početkom septembra Banka Slovenije odlučila je likvidirati dvije slovenačke banke, Probanku i Factor banku, nakon što je ustanovljen nedovoljan nivo adekvatnosti kapitala. Guverner Banke Slovenije obrazložio je da je likvidacija ovih banaka nužna, kako bi se spriječio dalji kolaps bankarskog sektora.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec u petak je u slovenačkom parlamentu rekao da se Probanka i Factor banka “ne spašavaju, već se gase”. Dodao je da je rasprava o tome ko će snositi troškove nevažne, jer će to u svakom slučaju biti poreski obveznici, prenosi slovenački poslovni dnevnik Finance.

“Kao što znate, za finansiranje loše banke predviđeno je izdanje obveznica u iznosu od 4 milijarde eura. I taj novac će morati dati poreski obveznici, a vjerovatno ćemo se morati zadužiti u inostranstvu”, rekao je Jazbec.  Pojasnio je da bi trošak sanacije bankarskog sektora iznosio oko 15 milijardi eura. “Toliko bi platitli poreski obveznici ako bi se urušio cijeli bankarski sektor”, upozorio je Jazbec.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

No, dodao je da će dio troška snositi i vlasnici. “Bez obzira na postupak (stečaj ili likvidaciju) troškove će snositi i vlasnici i imaoci podređenih finansijskih instrumenata. Prvi će izgubiti 122 miliona eura, a drugi 64 miliona eura”, rekao je guverner banke Slovenije.

Upozorio je na rizik za finansijsku stabilnost Slovenije u slučaju stečaja banaka. “U slučaju stečaja Probanke i Factor banke nastalo bi preveliko opterećenje za ostatak bankarskog sektora koji nije u najboljem stanju.”

U obje banke je 631 miliona eura depozita, od toga je 400 miliona eura uloga ispod 100 hiljada eura za koje jamči država, a taj iznos bi trebale isplatiti ostale banke u Sloveniji. “Tog novca banke nemaju i u svakom slučaju bi ga morala osigurati država”, rekao je guverner. Naime, banke u Sloveniji solidarno jamče za uloge u drugim bankama. S obzirom da banke novca nemaju, isplatu bi na sebe preuzela država koja bi zatim utjerivala potraživanje od banaka.

U slučaju stečaja i preostalih 231 milion eura trebalo bi biti isplaćeno iz sredstava ostalih banaka, što obzirom na trenutno stanje slovenačkog bankarskog sektora nije moguće.

Prema godišnjem izvještaju Banke Slovenije ukupni bruto prihodi banaka u 2012. porasli su na 1,57 milijardi eura (+8,2%). Ipak, visoki troškovi rezervisanja i usklađenja vrijednosti, pod uticajem rastućeg udjela loših kredita (NPL osnosno non-performing loans) povećali su ukupan neto gubitak banaka s 442 miliona na 746,6 miliona eura (68,9 posto).

Jazbec je objasnio i zašto se nisu čekali rezultati testa na stres. “Bolje je da testove sprovedemo za osam banaka, jer je situacija u Factor banci i Probanci toliko loša da bi pokvarila rezultate”, zaključio je guverner, piše Bankamgazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *