Produžen rok za ponude za TE Pljevlja

Dodajte komentar

Na zahtjev nekoliko zainteresovanih kompanija i konzorcijuma za izgradnju drugog bloka termoelektrane Pljevlja, Vlada i Elektroprivreda donijeli su odluku o prolongiranju roka za dostavljanje ponuda, do 31. oktobra. Prethodni rok je bio do 30. septembar.

Kako je saopšteno iz EPCG, više kompanija i konzorcijuma je tražilo produžetak roka zbog obimne dokumentacije, a u cilju što kvalitetnije pripreme, prenosi portal Rtcg.me.

„Zainteresovanost za projekat iskazalo je više konzorcijuma i kompanija i to Škoda Praha iz Češke, Konzorcijum iz Poljske (POL-MOT, Alstom, Foster Wheeler), Konzorcijum iz Slovačke (Istroenergo Group IEG Slovakia-SES Tlmace), China Machinery Engineering Corporation (CMEC), China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i sa China Nationaly Electric Engineering Co. Ltd. (CNEEC). Zainteresovanost u pokazale i kompanije koje su najavile uključenje u razgovore o ovom projektu, a to su Rosato iz Rusije, TBEA Shenyang Transformer Group Co., Ltd., Kina, ČKD energy iz Češka kao i kompanija iz Turske“, navodi se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

EPCG, shodno Studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da izgradi novu jedinicu, snage od 220 do 300 megavati, na lokaciji postojećeg prvog bloka.

Opredjeljenje EPCG je, kako su kazali njeni predstavnici, da se najbolji ponuđač izabere bez tenderske procedure, dok bi se projekat realizovao kroz međudržavni ugovor.

„Ponude će biti evaluirane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta. Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja2, navodi se u saopštenju.

Novi blok će, kako se navodi, odgovarati najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije i zaštite okoline prema normama EU i Crne Gore.

Neto energetska efikasnost drugog bloka TE ne može biti manja od 38 odsto, dok je projektom predviđena i obavezna toplotna stanica za obezbjeđenje energije za daljinsko grijanje Pljevalja.

„Izgradnjom drugog bloka ostvario bi se strateški cilj u energetici, odnosno obezbijedila elektroenergetska nezavisnost države, eliminisao aktuelni deficit struje, poboljšala sigurnost snabdijevanja, ali i stabilnost i održivost elektroenergetskog sistema Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *