Fič oduzeo investicioni kredit Hrvatskoj

Dodajte komentar

Međunarodna bonitetna agencija “Fič” oduzela je Hrvatskoj investicioni kreditni rejting, snizivši ga za jedan stepen na BB+.

Ta agencija je upozorila da spor privredni rast ugrožava napore da se uravnoteže javne finansije.

“Strukturno slaba prognoza rasta umanjila je šanse za fiskalnu konsolidaciju i postizanje održivosti javnog duga”, navodi “Fič”, a prenosi agencija Frans pres.

Ekonomija Hrvatske, koja je u julu postala članica Evropske unije, potonula je za 11 odsto od 2009, navodi “Fič”, dodajući da je podigao prognozu hrvatskog javnog deficita za 2013. na 4,7 sa 3,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), znatno iznad granice EU od tri odsto BDP-a. Pored toga, agencija očekuje da će hrvatski javni dug 2016. dotići 66 odsto, iznad limita EU od 60 odsto.

“Fič” navodi da je Zagreb ostvario tek skroman napredak u primjeni uvjerljivog programa jačanja javnih finansija na srednji rok.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rigidno tržište rada i slaba poslovna klima umanjuju konkurentnost i ugrožavaju srednjoročni privredni rast, navodi agencija, dodajući da je prognoza hrvatskog rejtinga stabilna, ali da bi moglo doći do novog sniženja ako se ne usvoji strategija za jačanje javnih finansija. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *