Evropa kamen spoticanja za svijet

Dodajte komentar

Rast svjetske trgovine neće biti veći od 2,5 odsto ove godine odnosno 4,5 odsto 2014, dok će evropska trgovina zabilježiti pad.

Prethodna prognoza Svjetske trgovinske organizacije globalnog trgovinskog rasta od 3,3 odsto za ovu i pet odsto za narednu godinu, prenio je AP.U izvještaju se navodi da je sve više ohrabrujućih znakova u svijetu, navodeći da je ekonomsko usporavanje već dostiglo svoj najniži nivou.

„U Evropi, dužnička kriza se ublažava još od prošle godine, dok je nezaposlenost u SAD smanjena sa deset na 7,3 odsto, a u Japanu rast bruto domaćeg proizvoda raste otkako su usvojene nove monetarne i poreske mjere“, dodaje se u izvještaju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Blagi privredni oporavak svjetske privrede neće, međutim, značajno će povećati trgovinsku razmjenu na globalnom nivou.
Predviđeni rast svjetske trgovine za ovu godinu od 2,5 odsto je gotovo jednak prošlogodišnjem od 2,3 odsto, što je odraz prije svega pada uvoza od dva odsto u EU u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2012, i istovremene stagnacije uvoza u SAD.

Samo je u zemljama u usponu u prvih šest mjeseci 2013. došlo do rasta uvoza od pet odsto.

U proteklih 20 godina, od 1982. do 2013, prosječan rast svjetske trgovine na godišnjem nivou bio je 5,4 odsto, što će u narednom periodu teško moći da bude prevaziđeno.

U izvještaju se dodaje da je to dobar razlog da se svijet okrene od protekcionizma, koji je, prema svim pokazateljima, pored makroekonomskih šokova, imao ključnu ulogu u usporavanju trgovonske razmjene.

„Slab rast trgovinske razmjene u protekle dvije godine ukazuje na neophodnost jačanja multilateranih pregovora“, poručio je novi predsjednik Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *