Vlada odustala od dodatnih mjera štednje: Zaustavili rezanje plata

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija odustalo je od dodatnih mjera štednje koje su morala da sprovedu preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, jer planira da pitanje visokih zarada riješi posebnim zakonom kojim će se definisati plate u javnom sektoru, pišu Vijesti.

Posebnim zaključcima koje je Vlada usvojila na prijedlog Ministarstva krajem maja traženo je da izvršne direktori javnih ustanova i preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo od 15. juna svoje zarade ograniče na najviše 974 eura (dvije prosječne zarade u državi), kao i da zarade nižih rukovodilaca ograniče na 730,5 eura (jednu i po prosječnu zaradu).

Zaključcima je definisano da ona preduzeća gdje je država jedini vlasnik višak prihoda nad rashodima u iznosu do 70 odsto prebace u državni budžet. Preduzeća i javne ustanove u kojima država ima manje udio u vlasništvu moraju uplaćivati iznos dobiti u državnu kasu proporcionalno udjelu vlasništva.

Takođe, obaveza je bila i da se izvrši racionalizacija rashoda koja se odnose na službena putovanja, korišćenje službenih vozila, autorske honorare, konsultantske usluge… Ministarstvo je do 15. jula trebalo da obavijesti Vladu i Skupštinu o tome da li su preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo sprovela dodatne mjere mjere štednje, što nije urađeno. Kako su objasnili početkom avgusta „priprema informacije je u završnoj fazi i u najskorijem roku biće upućena Vladi na usvajanje”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na pitanje Vijesti da li su državna preduzeća sprovela ono što je od njih traženo i kolike su uštede iz Ministarstva su zvanično saopštili da će to pitanje urediti novim zakonskim rješenjem koje je u pripremi.

„Insistirajući na daljem jačanju fiskalne discipline, a u cilju održivog sistema zarada, kabinet potpredsjednika za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Ministarstvo finansija inicirali su izmjenu regulatornog okvira koji definiše zarade u javnom sektoru u pravcu definisanja načina utvrđivanja zarada za sve zaposlene u javnom sektoru koji će biti uslovljen trendom ekonomskih i fiskalnih parametara”, rekli su u Ministarstvu, prenosi Cdm.

Kako je objašnjeno, odredbama tog zakona, čiji glavni cilj će biti definisanje načina obračuna zarada za obavljanje istih poslova, biće obuhvaćena i preduzeća u većinskom vlasništvu države.

Hoće li nova zakonska rješenja kojima će se definisati zarade u javnom sektoru donijeti i smanjenje plata svim zaposlenima za sada u Vladi ne mogu da daju precizan odgovor.

Ono što je izvjesno za sada je da će u javnim preduzećima biti smanjenja zarada u rukovodećim strukturama, a planirana je i oštrija kaznene politike ukoliko budu poslovali sa gubicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *