Fed iznenadio, nafta skočila

Cijena nafte je danas nastavila da raste, nakon iznenađujuće odluke američke centralne banke (Fed) da zadrži postojeći program monetarnih podsticaja.

Barel osnovne energetske sirovine za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 108,69 dolara za barel, ili 62 centa više nego na kraju prethodnog poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupila 30 centi, na 110,90 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.Tržišta su očekivala da će Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) smanjiti mjesečne “injekcije” američkoj ekonomiji u iznosu od 85 milijardi dolara.

FOMC je, međutim, saopštio da je, uprkos pokazateljima da se ekonomija dobro drži pred oštrim budžetskim rezovima, odlučio da pričeka na dodatne dokaze o održivom naprteku, pa da tek onda smanji paket podsticajnih mjera.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Fed je odlučio da nastavi sa svojim programom monetarnih podsticaja, što je uticalo na rast vrijednosti svjetskih tržišta kapitala i tržišta sirovina”, izjavio je generalni direktor singapurske konsultantske kompanije “IHS Purvin i Gerz”, Viktor Šum, prenosi b92.net.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *