U Terni CG bez komentara o kablu

Dodajte komentar

Predstavnici kompanije Terna Crna Gora nijesu u utorak mogli da potvrde niti negiraju izjavu italijanskog ministra za ekonomski razvoj Flavija Zanonata da je sve spremno za gradnju podmorskog interkonektivnog kabla između Crne Gore i Italije i da je jedino što nedostaje odobrenje Hrvatske za prolaz preko njene teritorije.

– Ne mogu da vam potvrdim tu informaciju – kazala je Pobjedi osoba koja se javila na telefon u Terni, odbijajući novinaru da se predstavi.

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu Pobjedi je saopšteno da je to pitanje za Ternu i italijanskog ministra, jer je pribavljanje odobrenja od Hrvatske u nadležnosti italijanske kompanije.

Odgovore i pojašnjenja o tome da li je hrvatsko odobrenje izostalo zbog redovne procedure ili nekog drugog razloga Pobjeda očekuje od hrvatske Vlade i italijanskog Ministarstva za ekonomski razvoj koje smo juče kontaktirali.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predstavnici Terne, crnogorske Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema potpisali su u novembru 2010. godine Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Sporazumom je predviđeno da u tom projektu CGES učestvuje sa realizacijom investicije izgradnje trafostanice, vrijedne oko 20 miliona eura, a obavezan je i da izgradi dalekovod od Tivta do Pljevalja, sa namjerom da se kasnije zajedno sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine grade dalekovodi prema tim državama.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija, dok država Crna Gora ima 55 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *