USS: Nacionalna penzija majkama sa troje i više djece

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata  podnijeće inicijativu za nacionalne penzije majkama koje imaju troje i više djece. Podršku  Vlade ne očekuju ali vjeruju da će uz glas opozicionih poslanika uspjeti  tu zamisao da sprovedu u djelo – prenosi radio Antena M.

Ukoliko Vlada usvoji inicijativu Unije slobodnih sindikata, žene koje imaju troje i više djece mogle bi da dobiju nacionalnu penziju. U Rezoluciji te Unije, predloženo je da majke koje su rodile četvoro djece za penziju treba da imaju 15 godina radnog staža, a majke troje djece 25 godina staža. Iz Unije slobodnih sindikata Lidija Pejović:

,,Mi smo sakupili veliki broj potpisa, ali kampanja će biti nastavljena i krajem oktobra imaćemo okrugli sto da bi utvrdili šta smo uradili u vezi sa tim.’’

Majke koje bi ispunile sve uslove primale bi penziju u visini polovine prosječne plate u Crnoj Gori, kaže Pejović,  ipak zabrinjava ih prazan državni budžet:

,,Ne očekujemo neku veliku podršku od postojeće Vlade. Očekujemo da će predstavnici opozicije u Parlamentu podržati ove aktivnosti i da ćemo , zbog tako velikog interesovanja, pokušati nešto da uradimo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji kaže da bi za mnoge majke to bilo veliko olakšanje:

,,Mi smo incijativu podržali zato jer mislimo da može da pomogne majkama koje su se opredijelile da imaju više djece i da rade, ali isto tako mislimo da postoji još nekoliko modela koje bi trebalo pronaći za pomoć i podršku onim majkama koje npr. nijesu bile u random odnosu ili koje nemaju dovoljno radnog staža i eventualno ženama koje imaju veliki broj djece, a ne ispunjavaju navedene uslove.’’

Iz Ministarstvo rada i socijalnog staranja Jovo Pajović  međutim kaže da još nijesu dobili inicijativu:

“Ističemo da se prava koja se obezbjeđuju u penzijskom sistemu ostvarjuju na osnovu godina života, staža i invalidnosti a ne na osnovu  materinstva. U cilju stimulisanja nataliteta u Crnoj Gori izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju  iz decembra 2010. Propisano je da se osiguranici za svako rođeno dijete računa poseban penzijski staž od po šest mjeseci po djetetu.”

Žene koje rode više djece, zbog svog doprinosa državi, treba da imaju poseban status i privilegije , kažu iz USS.

Izvor: Radio Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *