Britanska vlada prodala 6-postotni udio u Lloydsu

Britanska vlada prodala je 6-postotni udio u bankarskoj grupi Lloyds Banking Group za 3,2 milijarde britanskih funta, uz cijenu od 75 penija po dionici, objavili su danas britanski mediji.

Time je udio državnog udjela u Lloydsu smanjen s 38,7 na 32,7 posto, prenio je BBC.Ta transakcija za državni trezor znači novčanu dobit od 61 milion funta. Tokom spašavanje bankarske grupe 2008. godina britanska vlada u prosjeku je po dionici platila 73 penija, podsjeća BBC.”Da je ministar finansija prije godinu dana kazao da će tom transakcijom ostvariti dobit, zvučalo bi smiješno. Posmatrano sa stajališta kakva je situacija bila prije godinu dana, ovo je dobar ishod”, tumači urednik-komentator BBC-ja Robert Preston.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ministar finansija George Osborne ocijenio je transakciju povoljnom za poreske obveznike, napominjući da je riječ o važnom koraku u planovima da se vrati novac građana i poboljša stanje u ekonomiji.

Prodate dionice bile su ponuđene institucionalnim ulagačima, a ne malim ulagačima, pa se očekuje se da bi dio dionica i njima mogao biti ponuđen na prodaju u idućem krugu privatizacije Lloydsa.

U avgustu je britanski bankarski div izvijestio da ponovo posluje s dobiti. U šestomjesečnom razdoblju zaključno s junom 2013. ostvario je dobit od 2,1 milijardu funta (3,2 milijarde dolara), u poređenju s gubitkom od 456 miliona funta u istom razdoblju prošle godine, prenosi Seebiz.

Check Also

Road to Investments: Evropsko tržište restriktivno u poređenju sa američkim, Balkanci najviše investiraju u nekretnine

Jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti bankarstva i finansija u ovoj godini, konferencija o finansijskom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.