Admiral Markets: Dan odluke na valutnom tržištu!

Dodajte komentar

Nakon 5 godina vrlo niskih kamatnih stopa i štampanja hiljada milijardi dolara s ciljem podsticanja američke ekonomije napokon se raspravlja o privođenju kraju neuobičajene monetarne politike i vraćanju u normalu.

Ben Bernanke, guverner Federalnih Rezervi, prije nekoliko mjeseci je najavio da FED ima u planu prije kraja godine početi smanjivati iznos od 85 milijardi dolara kojeg svaki mjesec ubrizgava u finansijsko tržište te na taj način osigurava likvidnost i niske kamatne stope koje podstiču privredni rast.

Investitori na finansijskim tržištima očekuju da bi do odluke o početku smanjivanja iznosa moglo doći na sastanku koji će se održati ove sedmice. Radi toga se cijele nedjelje očekuje vrlo velika volatilnost na svim finansijskim tržištima, a najveći i najbrži pomaci očekuju se u srijedu u 20:00, kada će zaključci sastanka biti predstavljeni javnosti.

Aktivnost na tržištima se počela povećavati još prošle nedjelje. Dolar je oslabio u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute a najviše u odnosu na britansku funtu, oko 2%. Trenutni kurs GBP/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,5930 što je najviši nivo zadnjih 8 mjeseci a trenutni kurs EUR/USD iznosi 1,3350.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nervoza na tržištima se može vidjeti i po reakciji na vijest da LarrySummers, jedan od vodećih kandidata za nasljednika Bernankea na čelu FED-a, povlači svoju kandidaturu. Vijest je objavljena u nedjelju, a nakon otvaranja azijskih tržišta, dolar je naglo izgubio blizu 1% vrijednosti u odnosu na gotovo sve najtrgovanije valute.

Koji su mogući scenariji kretanja vrijednosti valuta nakon odluke FED-a u srijedu?

Ako FED donese odluku o smanjenju iznosa za kupovinu obveznica za 10-15 milijardi dolara mjesečno, dolar bi trebao početi jačati u odnosu na ostale valute, a početna reakcija će vjerovatno biti naglo jačanje od oko 1% (100-150 pipseva zavisno o valutnom paru).

Ukoliko FED donese odluku o agresivnijem smanjivanju iznosa za kupovinu obveznica (20 ili više miijardi), dolar bi mogao odmah ojačati 2-3% (200-300 pipseva) u odnosu na ostale valute te u idućim sjednicama i mjesecima nastaviti trend jačanja.

Ako bi odluka bila da još nije vrijeme za početak smanjivanja iznosa za kupovinu obveznica, moglo bi doći do naglog slabljenja dolara od vjerovatno 2-3% u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute.

U svakom slučaju, vjerovatnoća da će doći do naglih pomaka vrijednosti svih finansijskih instrumenata je vrlo velika, te se preporučuje oprez pri trgovanju, smanjivanje izloženosti tržištu ili još bolje izbjegavanje trgovanja u vrijeme objave vijesti.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova možete pratiti na stranicama Admiral Marketsa. Analize možete pronaći na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *