Rješenje za krizu nije samo novac

Dodajte komentar

Ako ne postoji politička volja za sprovođenje neophodnih ekonomskih reformi, sam novac ne može na dugi rok da riješi probleme i dovede do izlaska iz krize.

Predsjednik Narodne banke Austrije klaus Rajdl ocijenio je, na panelu “Može li (samo) novac da reši trenutnu krizu u Evropi?”, da u EU postoje dva različita pristupa kako tražiti izlaz iz ekonomske krize.

Njemački pristup ističe značaj reformi penzionog sistema i tržišta rada, poboljšanja konkurentnosti i smanjenja deficita, i smatra da nije ključ u većoj količini novca, naveo je Rajdl.

S druge strane, zemlje na jugu EU smatraju da je potrebno više novca kako bi se podstakao rast i smanjila visoka nezaposlenost, i ukazuju na primjer SAD , dodao je on.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rajdl je istakao da se te zemlje ne mogu porediti sa SAD koja ima fleksibilno tržište rada i sprovedenu socijalnu reformu napominjući da ako ne postoji politička volja da se sprovedu reforme, novac može olakšati probleme na nekoliko godina, ali oni neće biti riješeni.

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner rekao je da novac može da pomogne u reformama i dodao da je dio rješenja za krizu da se poboljša nadzor nad onima “koji prave novac uz pomoć novca”.

On je napomenuo i da se ne slaže sa teorijom da u EU postoji “zamor” od proširenja, jer iako nema previše entuzijazma ne može se ni govoriti o zamoru. 

Ajgner je istakao i da je EU naučila lekcije iz prethodnih proširenja i da se posvjećuje više pažnje strukturnim deficitima u zemljama kandidatima, i više se ne gleda samo budžetski deficit.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović ocijenila je da dilema da li je novac dovoljan i nije prava dilema, i da se ne može praviti poređenje evropskih zemalja sa SAD, koje su već sprovele reforme na prihodnoj strani budžeta i nemaju problem tržišta rada. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *