Dijamanti sve više na cijeni

Dodajte komentar

Tržište dijamanata doživljava procvat u posljednjih pet godina, prije svega zahvaljujući povećanoj potražnji bogatih na novim tržištima Kine, Rusije, Indije i Bliskog istoka.

Prodaja dragog kamenja najuticajnijih aukcijskih kuća Kristi i Sotbi povećana je za deset odsto u periodu od prvog semestra 2012. i 2013, prenio je list Figaro. Cijene dijamanata su u posljednjih desetak godina višestruko skočile, a prodaja je značajno povećana posljednjih mjeseci.

„Rekordne cijene dragog kamenja su posljedica povećane potražnje najimućnije klase na novim tržištima kao što su Bliski istok, Kina, Indija i Rusija. Ta vrsta kupaca naduva cijene na tržištu umjetničkih predmeta, ali i dijamanata“, objašnjava direktor kuće Kristi za azijsko tržište.

U aprilu je Kristi prodao crveni dijamant od 34,6 karata za rekordnih 30 miliona evra, a u maju još jedan crveni dijamant od 1,92 karata za 2,5 miliona dolara koji je u oktobru 2001. kupljen po gotovo duplo manjoj cijeni od 1,3 miliona eura.

Stručnjaci ovakvu tendenciju objašnjavaju povjerenjem investitora u tržište dijamanata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cijene dijamanata, prema procjenama eksperata, trebalo bi u prosjeku da rastu po šest odsto godišnje do 2020, dok će tržište brušenih dijamanata premašiti vrijednost od 25 milijardi eura.

„Rast cijena dijamanata podstaknuta je povećanom potražnjom novih bogataša iz Kine i Indije s jedne strane i nepromijenjenog obima ponude s druge strane“, objašnjavaju predstavnici kuće Kristi.

Kina je 2011. potisla Japan sa druge pozicije nacija koje najviše kupuju dijamante, dok su SAD zadržale vodeću poziciju.

Prodaja dijamanata u Indiji je porasla za 17 odsto. Svjetska ponuda dijamanata bi trebalo da poraste za 0,8 odsto između 2010. i 2020. a potražnja za 6,1 odsto.

Stručnjaci objašnjavaju da postoji razlika između tržišta bijelih dijamanata i dijamanata u boji.

„Najrjeđi su roze dijamanti, koji se nalaze u australijskim rudnicima koji su trenutno u krizi. Njihova cijena bi trebalo vrtoglavo da poraste u narednim godinama. Potom dolaze crveni dijamanti čiji se rudnici mogu nabrojati na prste jedne ruke, a na trećem mjestu su plavi dijamanti čije će rezerve uskoro biti iscrpljene“, objašnjavaju eksperti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *