Kakvi su majmuni ekonomisti?

Dodajte komentar

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da čak i majmuni imaju sposobnost da donose ekonomske odluke, prenosi portal Klix.ba.

Naučnici su sproveli eksperiment koji je trajao 20 dana, i tokom kojeg su trenirali majmune da se kockaju. Naime, nudili su im dvije posude s vodom. U jednoj je bilo manje vode i bila im je lako dostupna, dok je u drugoj posudi bilo mnogo više vode, ali šanse da dođu do nje bile se 50:50.

Naučnici su “bogatim” majmunima smatrali one koji su u organizmu prije eksperimenta imali veće količine vode, a “siromašnim” one koji su bili dehidrirani. 

Otkriveno je da su “bogati” majmuni uglavnom bili spremni da preuzmu rizik. Odnosno, radije su se odlučivali da pokušaju da dođu do veće količine vode, makar i ne uspjeli u tome, umjesto da “igraju na sigurno”. No, što su postajali žedniji svi majmuni su se više okretali ka sigurnijoj opciji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naučnici su istakli da ovaj eksperiment oslikava racionalno odlučivanje ljudi. Odnosno to da siromašni ljudi investiraju u sigurne poslove, dok se bogati uvek odlučuju na rizik jer se ne plaše gubitaka.

Sličan eksperiment urađen je i sa pticama, međutim naučnici nisu dobili ove rezultate.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *