Ruski Rosnjeft kupuje hrvatsku Inu?

Dodajte komentar

Hrvatska vlada pregovara s ruskim naftnim gigantom, kompanijom Rosnjeft, oko preuzimanja državnog udjela u Ini, piše Tportal.

Time bi Hrvatska riješila spor s Molom, mađarskim suvlasnikom hrvatske naftne kompanije.

Kako prenosi Tportal, pozivajući se na saznanja agencije Blumberg iz nezvaničnih izvora, Hrvatska bi smanjila svoj udio u Ini na 25 posto plus jednu dionicu, a kao uslov za prodaju 19,8 posto Ininih dionica Rusima, i Mađari bi morali da pristanu da im prodaju svoj udio.

Vlasnički udio Mola u Ini iznosi 49,1 posto, dok hrvatska strana ima 44,8 posto. Prodaja udjela u ovoj kompaniji vrijednoj 7,3 milijarde dolara, pomogla bi hrvatskoj vladi u finansiranju budžeta, navodi Blumberg.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako saznaje hrvatski Tportal iz poslovnih krugova, susret ruskih naftnih privrednika s predstavnicima hrvatske vlade dogodio se u petak, na hokejaškoj utakmici Medveščaka i CSKA.

Isti izvor podsjeća da su se u junu, u Sankt Peterburgu, susreli predsednik Rosnjefta, Igor Sečin, s ministrom privrede Ivanom Vrdoljakom, kao i da su potpisali zajedničku izjavu o interesu za investiranje u energetski sektor Hrvatske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *