Hypo Alpe Adria Bank: Nacionalizacija i prodaja

Dodajte komentar

Nekada jedna od najjačih, Hypo Alpe Adria banka sada je na prodaju. Ova banka je prisutna u Austriji, Italiji, a od devedesetih godina širi se i na našu regiju i još neke evropske zemlje. Ulazi u poslove sa nekretninama, turizmom i slijedi prevelika ekspanzija.

Dokaz za to je i podatak da je od 2002. do 2008. njena bilansna suma skočila sa 9,8 na 43,3 milijarde eura.

Njemački Bayern LD 2007. godine kupio je 50 posto udjela u Hypo banci, plus jednu dionicu za 1,63 milijarde eura.

Međutim, dolaskom ekonomske krize srušilo se sve. Postojale su dvije opcije – ili će Hypo propasti ili slijedi nacionalizacija.

Austrijska Vlada 2009. godine je od tri dioničara kupila banku za tri eura.

Kolaps Hypa bio je rezultat agresivne ekspanzije, vrlo rizičnog poslovanja, zaduživanja, davanja kredita bez zdravog kolaterala, ali i skandala i kriminalnih radnji koji se vežu uz njeno ime.

Od 2008. za spas ove banke plaćaju austrijski poreski obveznici, koji su dosad u tu banku upumpali 3,1 milijardu eura. Ove godine dat će 700 miliona, a kako se čini, do 2017. ukupna pomoć popet će se na sedam ili u najgorem slučaju 10,5 milijardi eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ultimatum Evropske komisije

Za prvih šest mjeseci ove godine, Hypo Alpe Adria banka imala je gubitak u iznosu od 860 miliona eura. Poređenja radi, prošle godine bila je u plusu 3,4 miliona.

No, novac poreskih obveznika ne može se trošiti tek tako, bez ikakvih uslova. Zato se umiješala i Evropska komisija. Postavljen je ultimatum – ili plan restrukturiranja ili gašenje cijele banke do kraja ove godine. No, Austrija je predala plan, a Komisija ga usvojila. Zaključak: Šest banaka iz naše regije moraju biti prodate do 30. juna 2015. godine.

Italijanska banka potpuno se gasi, a austrijska podružnica će do kraja godine biti prodata Indijcima za 65 miliona eura. Nakon toga Hypo Alpe Adria banka u sadašnjem obliku više neće postojati.

AlJazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *