Banke u Srbiji – neke došle, druge otišle, treće propale

Banke prate uspješne kompanije, kaže međunarodni konsultant Milan Kovačević objašnjavajući zašto bi neka od banaka željela da dođe u Srbiju u trenutku kada naše tržište pruža više nego sumornu sliku, prenosi Dnevnik.

– Bankari idu tragom investitora, kada vide da kompanije iz njihovih zemalja ulažu kreću za njima, jer onda postoje ralne mogućnosti da će i oni napraviti posao. Pa i banke koje imaju sjedište u Rusiji su se više zainteresovale za ovo tržište kada je ruski partner ušao u NIS. Sada se to ponavlja s Emiratima u slučaju JAT-a. Ukoliko u Srbiju stignu investitori iz Britanije ili Kine može se očekivati da i njihove banke potraže put za ulazak na naše tržište – što bi bilo jako dobro.

U Srbiji je na finansijskom tržištu bilo veoma turbulentno u prethodnom periodu.

Ugasile su se dvije banke u kojima je državno vlasništvo bilo dominantno: Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine. Belgijska grupacija KBC se povukla s tržišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Veći dio njenih depozita i potraživanja preuzela je Sosijete ženeral banka. Akcije KBC-a u Srbiji je kupio Telenor. Namjerava da naredne godine otvori banku u Srbiji i na naše tržište unese mobilno bankarstvo u većem obimu. Što će reći: novčanik možete da ostavite kod kuće – tu je mobilni telefon.

Sberbanka je preuzela Folksbanku koja se povukla iz cijelog regiona. Promijenile su se i boje, pa su plave filijale Folksa ozelenjele u sladu s bojom Sberbanke.

Još jedna promjena stigla je iz Rusije ovih dana: Moskovska banka postala je članica VTB banke u matičnoj zemlji. Shodno toj odluci, Moskovska uskoro mijenja ime u VTB banka. Rješenje o preuzimanju akcija Moskovske banke VTB grupa je donijela još u aprilu, a sada se završavaju formalnosti.

Više od dolazaka banaka ove sedmice je u žiži bila informacija o ukidanju Hipo Alpe Adrija banke. Ali, ništa od toga – ostaje tu gdje jeste ali traži novog vlasnika – za cijelu grupu. Konsultant u ovom poslu im je Dojče banka. To znači da bi trebalo da naiđe renomirani kupac koji bi preuzeo Hipo i došao na ovo tržište.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *