Švedska zbog rudnika izmješta grad

Dodajte komentar

Zbog mogućnosti urušavanja tla zbog proširenja rudnika rude gvožđa, švedske vlasti su odlučile da za 3 kilometra pomere stari laponski grad Kirunu.

U sledećih dvadeset godina, oko 3.000 kuća, nekoliko hotela, škole, bolnica i oko 200 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora biće dislocirano.

Većina objekata će jednostavno biti srušeno, ali neke, poput stare crkve koja je 2001. proglašena najlepšim sakralnim objektom u Švedskoj, biće demontirana i ponovno sastavljena na novoj lokaciji.

Odluka o izmještanju grada donijeta je još 2004. godine, međutim tek u martu ove godine vlasti su prihvatile projekat.

Većinu troškova premještanja snosiće državna kompanije LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) koja je vlasnik rudnika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kiruna, gradić na sjeveru Švedske, sa 18.000 stanovnika (po popisu iz 2010.), prije reorganizacije lokalne uprave 70-tih godina bio je po površini najveća opština u svijetu. Grad je kulturno i političko sedište Laponaca, koji čine većinu stanovnika.

Rudnici u Kiruni su najveći i najmoderniji u svijetu, sa godišnjom proizvodnjom od preko 23 miliona tona rude gvožđa. Rezerve u ovom najsjevernijem rudniku Evrope procjenjuju se na oko 1,8 milijardi tona rude. (Gde investirati)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *