Bar – Distributivni i logistički centar za Balkan

Dodajte komentar

Turski „Global Ports holding“ ima iskustvo i viziju da crnogorsku kompaniju Kontejnerski i generalni teretni terminal Bar pretvori u glavni distributivni i logistički centar za područje Balkana, smatra holandska konsultantska kuća MTBS.

Turski „Global Ports holding“ nedavno je kupio Kontejnerski i teretni terminal u Baru.

MTBS u analitičkom izvještaju navodi da je cilj „Global Portsa“ da crnogorsku kompaniju i Luku Bar pozicionira kao balkansku kapiju južnog Jadrana, odnosno ojača je i pretvori u industrijsku robnu luku za balkansko zaleđe.

„Global Ports“ namjerava i da privuče kruzing biznisa pri čemu bi se oslonila ba turistički potencijale obale Crne Gore i razvijanje Luke Bar kao balkanske kapije južnog Jadrana i alternative gornjim jadranskim lukama Rijeci i Kopru.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Luka Bar je najbliža sredozemnim pomorskim putevima i blizu je balkanskog zaleđa sa dobrom željezničkom konekcijom zbog čega, kako smatraju konsultantskoj kući, treba da bude balkanska kapija južnog Jadrana.

„Organizovanje željezničkog saobraćaja iz Ploča i Drača je mnogo komplikovanije. Željeznica iz Ploča za Srbiju morati proći tri zemlje, uključujući i BiH. Željeznička veza Drača sa Srbijom ide preko Crne Gore“, podsjeća konsultant.

Osim toga, kako ističe, Barska luka ima 12,5 metara gaza sa mogućnošću produbljivanja na 14,5 metara, dok Drač ima samo 7,6 metara.

Bar ima značajan prostor sa puno skladišnog kapaciteta za kontejnerski prevoz tereta i drugo, dok je Drač veoma ograničen u prostoru, a prednost je i što Crna Gora ima najintenzivnije ekonomske odnose sa Srbijom.

Sa ovom turskom kompanijom, nakon završenih pregovora sa Tenderskom komisijom, uskoro bi trebalo da bude potpisan ugovor o privatizaciji KTGT-a.

Prethodno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore treba da donese akt o izdavanju nove koncesije barskom preduzeću, koji treba da usvoji Skupština. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *