U Zavodu za izgradnju Bara četiri mjeseca nema plate

Dodajte komentar

Radnici Zavoda za izgradnju Bara zatražili su juče od većinskog vlasnika, Opštine Bar, na čijem čelu je Žarko Pavićević, da im u toku ovog mjeseca isplati dvije plate i stvori uslove za rad kompanije. U suprotnom, kako su naglasili, tražiće stečaj i nastaviće okupljanja pred zgradom Opštine.

Oni tvrde da, iako je firma u minusu četiri miliona eura, zaposleni u upravi primaju platu i do 1.500 eura. Prema njihovim riječima, menadžment angažuje radnike iz Bosne, dok su oni na prinudnom odmoru.

Predsjednik sindikata Enver Aljošević naveo je da im menadžment nudi nastavak kolektivnog odmora kao rješenje za situaciju, ali bez garancija da će se situacija poboljšati za 160 radnika.

Nezadovoljni radnici podsjećaju da nisu primili platu za poslednja četiri mjeseca, ali i da je neredovnost u primanjima od decembra prošle godine, te i da su prije 15 godina imali najveće plate u Baru. Oni takođe naglašavaju da je firma pod hipotekom, da se ne uplaćuju doprinosi, zbog čega ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice.

– Zabranjen je rad na crno, a od ovoga ne može biti crnje – kažu radnici.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U obraćanju radnicima Pavićević je rekao da pokušava da riješi problem.

– Nastojaćemo da ovaj mjesec skinemo blokadu računa, jer je to jedini način da počnemo normalno funkcionisati. Želja mi je da odmah nakon što primite jednu platu počnete da radite, jer ako ne radimo ne možemo ni zarađivati. Predlažem da kao najhitniju pomoć damo u namirnicama iznos do 100 do 150 eura kod neke trgovačke organizacije, kao i da ovaj mjesec produžimo kolektivni odmor. Vi ste 15 godina živjeli kao „bubreg u loju” od vašeg rada. Ne možete otići iz Zavoda dok vam u cjelosti ne bude sve islaćeno. Tu nema dilema. Imali smo u naselju Polje posao i niste htjeli da radite. Spreman sam da na predlog sindikata prodam najprofitabilniji kamenolom, i da se radncima izmire dugovanja. Nemam ništa ni protiv stečaja, jer određena preduzeća mogu da funkcionišu i u stečaju – istakao je Pavićević, od koga je radnik Boban Đurišić tražio da saopšti pravu situaciju u kojoj se kompanija nalazi.

– Stavi ruku na srce i ne griješi se pred ovim narodom, jer ti najbolje znaš u kakvoj smo situaciji. Imao si našu podršku kad je trebalo da se kandiduješ za predsjednika opštine. Reci nam da li je ovo kraj, da li je sve gotovo. Reci nam da se više ne može ovako i da idemo na doboš, što je ostalo da se proda, da podijelimo. Moj je predlog da se sve rasproda, i da nam date što je naše, pa da se snalazimo negdje drugo – kazao je Đurišić.

Mizerna pomoć

Za Luku Jovetića, koji je u firmi preko 40 godina, pomoć od 150 eura koja se nudi je kao mizerija.

– I ako dođe do deblokade računa nema sigurnosti za posao. Čudi nas da kao većinski vlasnik Pavićević nije primijetio da menadžment ništa ne radi, a oni su nas doveli do ovog. Nije mi jasno odakle nam se nude plate. Posao je bitan, a to ne mogu obezbijediti ovi iz mendžmenta, koji nas gledaju sa prozora zgrade, a imaju plate od 1.800 do 2.000 eura. Nije se domaćinski poslovalo, zato smo danas tu – kaže on.

Ramo Demirović podsjeća da četiri mjeseca ni eura nije primio, a u firmi radi od 16 godine. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *