Četiri velike automobilske kompanije kotrljaju gubitke

Četiri velike automobilske kompanije – francuski PSA Pežo Sitroen, italijanski Fijat i američki Ford i Dženeral motors napraviće ove godine gubitak u poslovanju.Taj gubitaj iznosiće pet milijardi eura, prognozira međunarodna agencija za kreditni rejting Mudis.

To će biti druga godina koju te kompanije završavaju s gubitkom, a kako piše Vol strit Džornal, tražnja na evropskom automobilskom tržištu ove godine će biti najniža za posljednje dvije decenije.

Pretpostavlja se da će se kapacitet tržišta automobila u zapadnoj Evropi sniziti za pet odsto, na 12,48 miliona vozila. Pri tome će pad tražnje biti zabilježen šestu godinu za redom. Zbog toga se proizvođači automobila za masovno tržište suočavaju sa hiperprodukcijom i ratom cijenama pogubnim za sve strane.

Malo je vjerovatno da prognozirani rast prodaje u 2014. godini od tri odsto, na 12,84 miliona automobila, popravi situaciju jer kriza previše dugo traje, naročito u zemljama kao što su Španija i Italija, ukazuju stručnjaci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mudiz smatra da najveći rizik od sniženja rejtinga imaju Fijat (trenutni rejting je Ba3) i Pežo (B1).

Istovremeno, njemački Folksvagen i drugi proizvođači automobila premijum klase, takođe osećaju pritisak u Evropi, ali njih spašava ekspanzija u drugim regionima, u prvom redu u Kini.

Snažan rast kineskog tržišta automobila u prvom polugodištu omogućio je Mudizu da poboljša procjenu rasta svjetske prodaje u tekućoj godini na 3,2 odsto, a u narednoj na 4,8 odsto. (capital.ba)

Check Also

Bemaks završio 95 odsto radova na auto-putu

Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare koje izvodi kompanija Bemaks su završeni, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *