Osam korisnih savjeta kako da uštedite novac

Dodajte komentar

Kako biste izašli iz dugova, prvi korak je objektivna analiza problema. Prestanite da ignorišete problem – ne gomilajte neplaćene račune već sjedite sa cijelom porodicom i zapišite koliko tačno dugujete i kome.

Ako vam otplata duga uzima više od 20 posto mjesečnih prihoda, onda morate napraviti hitan plan za reorganizaciju troškova. 

Obavezno označite gdje su vam najveće kamate jer te dugove treba prve da vraćate. Rješavanjem takvih dugova ćete se dugoročno riješiti najveće finansijske opterećenosti.

Vrlo je važno da napravite kućni budžet, odnosno tačno utvrdite koji su vam nužni rashodi poput onih za hranu, odjeću, režije, obrazovanje…

Uz to razmislite i na što nepotrebno trošite novac, tj. imate li kakvih luksuznijih navika kojih biste se mogli odreći dok ne budete “stali na noge”.

Najbolje je da dve-tri nedjelje zapisujete baš svaku stavku na koju ste potrošili novac. Tako ćete utvrditi na što ide većina vaših prihoda i kako ih možete ograničiti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]”

  • Plaćajte gotovinom, a ne karticom jer tako imate stvaran osjećaj koliko novca trošite. Najbolje bi bilo da ih se potpuno riješite ili date pouzdanom rođaku ili prijatelju na čuvanje.
  • Pregledajte račune za mobilni, telefon, kablovsku, internet pa se raspitajte da li postoje povoljniji operateri. Režije plaćajte u poštama kako ne bi plaćali nepotrebne nadoknade po bankama.
  • Umjesto da autom idete na posao, razmislite o javnom prevozu, biciklu ili zajedničkoj vožnji sa kolegama. Uz to se bavite besplatnim sportovima poput trčanja ili planinarenja.
  • Koliko god vam bio velik dug na kartici, nikako nemojte otvarati drugu kako biste ga pokrili. Tako ćete samo zapasti u još veće poteškoće i plaćati dvostruke kamate. Raspitajte se koja banka nudi najniže kamate na kredite sa najdužim rokom otplate.
  • Redovnim gašenjem svjetla, manjim zagrijevanjem prostorija zimi kao i manjom upotrebom klima-uređaja tokom ljeta ne samo da čuvate okolinu nego i ostvarujete značajne uštede.
  • Ako možete, plaćajte rate kredita češće nego je to uobičajeno i više od predviđenog minimuma. Time ćete smanjiti vrijeme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vrijeme uštedjeti plaćajući manje kamate.
  • Ako imate sobu viška, pokušajte je iznajmiti. Bilo bi dobro i prodati sve nepotrebne stvari koje ne koristite – od odjeće do kućnih aparata. Osim novca, dobićete i više prostora u stanu.
  • Dugoročno planirajte buduće troškove pa štedite novac za tačno određenu namjenu. To je mnogo bolje nego da uzmete novi kredit. Ako baš morate, radije uzmite nenamjenski kredit nego karticu.

kamatica.com

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *