Hypo Alpe u gubitku od čak 860 miliona eura

Dodajte komentar

Austrijska banka Hypo Alpe Adria u prvih šest mjeseci ove godine je poslovala s neto gubitkom od 859,8 miliona eura, zbog čega će im biti potreban nov stimulans iz državnog budžeta, prenosi Seebiz.

Nacionalizovana banka već je u julu upozorila da će joj zbog očekivanog gubitka u prvoj polovini godine trebati dodatni kapital kako bi ispunila propisane minimalne kapitalne zahtjeve, pa je krajem jula donijeta odluka o dokapitalizaciji od 700 miliona eura.

Aktuelni šestomjesečni gubitak u banci pripisuju “očekivanim zadacima i obavezama” koje će im odrediti Evropska komisija u sklopu postupka o državnoj pomoći. U prvih šest mjeseci prošle godine banka je poslovala s neto dobiti od 3,4 miliona eura.

Brisel traži od Hypoa da do kraja godine proda podružnice u jugoistočnoj Evropi. U Hypou žele da se taj rok pomjeri na sredinu 2015. godine, zbog nepovoljnih prilika na tržištu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U prvih šest mjeseci ove godine banka je povećala rezervacije za nenaplative kredite na 623 miliona eura, sa 123,1 milion koliko su iznosile u istom periodu prošle godine.

Više od 20 posto tog iznosa izdvojeno je za mrežu podružnica u jugoistočnoj Evropi, u sklopu priprema za njenu prodaju, ističu u Hypou.

U prognozi za drugu polovinu godine u Hypou izdvajaju zaključenje prodaje koruške podružnice i nastavak priprema za prodaju mreže u jugoistočnoj Evropi. (SeeBiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *