Adidas i Nike vladaju tržištem sportske opreme

Dodajte komentar

Tržište sportske odjeće u svijetu, prema procjenama, vrijedno je 135 milijardi dolara, a narednih godina to tržište bi moglo rasti po četiri odsto godišnje. Od prozvođača, dominiraju dvije poznate svjetske marke – Nike i Adidas.

Rast tržišta sportske odjeće, ocjenjuju analitičari, rezultat je povećanja standarda u razvijenim zemljama, sve većoj svijesti o vježbanju, uključivanju žena u sport i popularnosti sportske opreme za žene, kao i trenda elegantne i udobne sportske odjeće.Osim toga, veliki katalizator rasta ovog tržišta je i rast potražnje s azijskog i južnoameričkog tržišta, prvenstveno zbog rastućeg ekonomskog prosperiteta na tim prostorima, ali i sve rasprostranjenijeg trenda zdravog života.

Među globalnim igračima na tom tržištu ključni su svakako Nike, Adidas, Puma i Reebok, ali po prodaji im se sve više približavaju i manje poznati brendovi Under Armour i Lululemon Athletica koji bilježe visok rast.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po prihodima od prodaje koje je objavila stranica Trefis.com, Adidas je trenutno najveći proizvođač sportske odjeće u svetu, a tu je poziciju zacementirao, između ostalog zahvaljujući kupovini Reeboka 2005.

Međutim, iako su Adidasovi prihodi u tom segmentu, od 2010. do 2012. bili najveći, najviše je rastao Nike, čiji udio na tržištu je, sa 3,9 iz 2007. u 2012. godini narastao na 4,9 odsto.

Ipak, veliki rizik predstavlja sve veći broj lokalnih igrača, ali i sve veći problem falsifikovanih proizvoda. Osim toga, prodaja Nikeove odeće u poslednje je vrijeme pala u zapadnoj Evropi i Kini.

Adidas i Nike su zajedno vodeći proizvođači sportske odjeće u svijetu, a njihov zajednički udeo u 2014. godini je premašio 11 odsto.

Adidas je u fiskalnoj 2012. prodao sportske odjeće u vrijednosti od 8,2 milijarde dolara, a Nike 6,3 milijarde i očekuje se da će upravo ta dva rivala i dalje imati primat na tržištu i da će konkurencija među njima biti sve veća.

Obje kompanije se bore za ključna tržišta na kojima nastupaju s agresivnim marketinškim kampanjama i sponzorišu većinu velikih sportskih manifestacija.

Ostali brendovi, iako su takođe bilježili rast, nisu ostvarili ni približno tako dobre rezultate. Njemačka Puma ostvarila je 1,4 milijardi dolara, dok je japanski Asics uprihodio “tek” 479 miliona dolara, prenosi Bizlife.

Njih su gotovo pretekli dva brenda rlativno nepoznata evropskom tržištu: američki Under Armour i kanadski Lululemon Athletica, koji su poslednjih godina zabiljležili impresivan rast od 27,4, odosno 38,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *