Kako je Ballmer uništio nekad moćni Microsoft

Dodajte komentar

Prema izvorima iz Microsofta, odlazak u penziju koji je prije nekoliko dana najavio direktor Steve Ballmer bio je puno nagliji nego što je kompanija to prikazala u medijima, tvrdi portal AllThings, a prenosi Jutarnji list.

Ballmer je u izjavi o odlasku rekao da u idućih godinu dana planira mirnu i glatku tranziciju u Microsoftu ali ona, tvrde izvori, nije ni mirna a kamoli glatka.

Ballmer navodno uopšte nije planirao tako rano da ode, a posebno ne nakon nedavnog restrukturiranja kompanije koje je intenzivno planirao. Ali planovi su mu propali kada je devetočlani upravni odbor u kojem sedi i njegov stari prijatelj, osnivač Microsofta Bill Gates nakon svega zaključio da bi bilo bolje da Ballmer ubrza svoje penzionisanje.

Razlog je, tvrde izvori, niz problema koji su samo rasli. Ballmer je osramotio Microsoft kada je tužio Android tvrdeći da free/open source softver krši propise o tržišnom takmičenju. Nakon početne konsolidacije, utrostručenih prihoda i udvostručenog profita do kojih je Ballmer doveo kompaniju, performansi su počeli da padaju a najveći problem je bio Ballmerov stil vladanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On nije vođa, nije inspirativan i ne razumije kakve uslove treba da osigura svojim programerskim genijalcima da bi cvjetali pa su ga oni masovno napuštali.

Iz Microsofta su informacije počele da cure zbog jedne rečenice u Ballmerovoj izjavi o penziji: “Isprva sam razmišljao da u penziju odem usred naše transformacije u kompaniju za uređaje i usluge fokusiranu na korisnike i njihovo osnaživanje u aktivnostima koje najviše vrednuju.”

To, i činjenica da se u izjavi nijednom riječju nije zahvalio Gatesu izazvali su salve tračeva u Microsoftu, jer su mnogi to shvatili kao potvrdu priča da je upravo Gates tražio do Ballmera da ode. Ni Gates njega nije baš pohvalio u Microsoftovu saopštenju. Opet, neki upućeni zaposleni u kompaniji tvrde da se Gates i Ballmer nisu posvađali nego je Ballmer sam odlučio ubrzati odlazak jer odlazeći direktor nužno ima slabiji uticaj na ljude a Microsoft čeka teško vreme promena, prenosi Bizlife.

Ballmer je od 1980. bio Gatesova desna ruka i najjača podrška u vodstvu firme, odanost je bila obostrana i Gates je godinama odbijao pritisak drugih direktora koji su tražili Ballmerovu smjenu. Odbio je bivšeg direktora Netflixa Reeda Hastingsa i niz investitora s Wall Streeta koji su ga uvjeravali da bi iskrcali milione za Microsoftove projekte samo da nije Ballmera. Na samom kraju 1999 kada je Ballmer preuzeo Microsoft, tržišna kapitalizacija kompanije bila je 600 milijardi dolara. Na dan kada je najavio da ide u penziju, bila je 270 milijardi. Otrovne brojke, posebno u kombinaciji sa činjenicom da Ballmer nije shvatio i da je propustio najvažnije tehnološke trendove poslednjih 15 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *