Osiguravači isplatili 20 mlrd. $

Katastrofe u prvoj polovini ove godine su koštale globalne osiguravajuće kuće više od 20 milijardi dolara.

Tu je uključeno 17 milijardi na ime prirodnih katastrofa, saopštio je švajcarski gigant iz oblasti reosiguranja Svis re.

Iako je cifra velika, ipak je ispod prosJeka iz protekle decenije, i pokriva manje od polovine od 56 milijardi dolara, koliko, prema procJenama, iznose globalni ekonomski gubici u prvoj polovini godine, navodi kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

U ovogodišnjim katastrofama živote je izgubilo 7.000 ljudi. Osiguravajuće kuće su samo na ime poplava isplatile osam milijardi dolara. Poplave iz juna u centralnoj i istočnoj Evropi koštale su osiguravajuća društva četiri milijarde dolara i odnele su 22 života, dok je na ime poplava u Kanadi isplaceno dve milijarde dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U junskim poplavama u Indiji stradalo je 1.150 ljudi, a Australiju, Južnoafričku Republiku, Indoneziju i Argentinu pogodili su cikloni i kiše koji su takođe doveli do ozbiljnih poplava.

“Kao rezultat toga, 2013. je već druga najskuplja kalendarska godina na polju osiguranja od poplava”, navodi Svis re, prenosi b92, napominjući da su poplave na Tajlandu iz 2011. dovele do rekordnih gubitaka većih od 16 milijardi dolara.

“Iako je 2013. do sada ispodprosečna po gubicima, ozbiljnost sezone uragana u Severnoj Americi i moguće zimske oluje u Evropi mogli bi značajno da povećaju ovogodišnje gubitke”, rekao je glavni ekonomista švajcarske kompanije Kurt Karl.

Check Also

Dvogodišnji gubitak aviokompanija 157 milijardi dolara

Međunarodno udruženje za aviosaobraćaj (IATA) objavilo je da bi aviokompanije, zbog drugog vala pandemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *