H&M-u Kina skupa, ide u Afriku

Dodajte komentar

Švedski proizvođač odjeće H&M, usljed porasta troškova u Aziji, a neprekidno u potrazi za što jeftinijom proizvodnjom, najavio je otvaranje fabrika u Etiopiji.

Kako prenosi švajcarski list 24 sata, proizvodnja švedske kompanije, druge po veličini u svijetu, u ovom sektoru, već godinama se velikim dijelom odvija u Aziji. Oko 80 odsto ukupne proizvodnje smješteno je u Kini, Indiji, Bangladešu i Jugoistočnoj Aziji.Međutim, između 2004. i 2012, plate u Kini povećane su za 181 odsto i taj rast se nastavlja. U kineskom sektoru tekstila, u prošloj godini, došlo je do skoka zarada od 25 odsto, dok je očekivani rast u 2013. godini 20 odsto. U nekim dijelovima Kine minimalne plate radnika dostigle su nivo zarada u sektoru u Rumuniji i Bugarskoj.

Tako su troškovi proizvodnje odjeće koja se trenutno izrađuje u Etiopiji dvostruko niži od onih u Kini, prema raspoloživim statistikama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za kompaniju H&M Etiopija ima i geografsku prednost, s obzirom da je bliža glavnim tržištima u Evropi, tako da će i transportni troškovi biti niži, a rokovi isporuke kraći, prenosi Capital.

Kompanija još nije precizirala koliko fabrika planira u ovoj afričkoj državi i kada će početi sa radom.

H&M neće biti jedina firma koja je za preseljenje prozvodnje izabrala Etiopiju. S jakom tradicijom u industriji tekstila i kože, nasljeđenom od italijanske okupacije, ovo tržište je već privuklo britansku kompaniju Tesko i kineskog proizvođača cipela Huaijan koji snabdijeva marke Ges i Tomi Hilfiger.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *