OTP grupa: U prvih pola godine neto profit 307,23 miliona eura

Dodajte komentar

U prvoj polovini 2013. godine, OTP Grupa je zabilježila usklađeni neto profit u iznosu od 93, 1 milijardi mađarskih forinti (1 HUF = 0.0033 eura), što je oko 307,23 miliona eura, saopšteno je iz OTP grupe.

U prvoj polovini 2013. godine, OTP Grupa je zabilježila računovodstveni profit u iznosu od 51, 8 milijardi HUF koji je za 4 odsto niži u odnosu na isti period prošle godine.

Ključni razlog pada, kako se navodi u saopštenju, je negativni uticaj poreza na bankarsko poslovanje (29, 2 milijardi HUF) koji je priznat u prvom kvartalu i jednokratno plaćenog doprinosa nametnutog bankama u cilju kompenzovanja deficita u budžetskim prihodima od poreza na finansijske transakcije.

– Negativan uticaj u iznosu od 13, 2 milijardi HUF nakon oporezivanja je priznat po ovom osnovu u drugom kvartalu. U okviru konsolidovanog usklađenog doprinosa u stvaranju profita, strane podružnice su zabilježile značajan pad. U drugom kvartalu, podružnice van Mađarske ostvarile su profit u iznosu od 12, 8 milijardi HUF, što predstavlja doprinos od 24 odsto u drugom kvartalu u ukupnom profitu, u odnosu na doprinos od 45 odsto ostvaren u prvom kvartalu. Između ostalog, razlog pada je i značajno pogoršanje rezultata poslovanja podružnica u Rusiji i Ukrajini, kaže se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, DSK je uspijela da poboljša svoj rezultat i u prvoj polovini 2013. godine uknjižila 20 milijardi HUF profita nakon oporezivanja. U prvoj polovini 2013. godine, rumunska podružnica je imala ukupni gubitak od 2, 3 milijardi HUF, iako je njen operativni profit znatno poboljšan. U drugom kvartalu, pogoršanje kreditnog portfolia je iziskivalo veće troškove rizika što je poslovanje dovelo u minus. Hrvatska podružnica je ostvarila profit u iznosu od 1, 4 milijardi HUF, uglavnom zahvaljujući nižim troškovima rizika.

– U drugom kvartalu, povećao se operativni profit banke. Slovačka podružnica je uknjižila profit u iznosu od 739 miliona HUF u prvoj polovini godine, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine. Gubitak koji je zabilježila podružnica u Srbiji u drugom kvartalu je bio praktično isti kao i u prvom. Međutim, postoje pozitivni znaci, kao što je neznatni pozitivni operativni profit u prvoj polovini godine, a uslijed intenzivirane aktivnosti u domenu potrošačkih kredita, neto prihod od kamate i neto marža od kamate su veći nego u istom periodu prošle godine. Crnogorska podružnica je održala svoju profitabilnost i u prvoj polovini 2013. godine uknjižila 414 miliona HUF. U drugom kvartalu, njen operativni profit je značajno poboljšan, navodi se u saopštenju.

Usklađeni devizni kreditni portfolio je opao za jedan odsto na godišnjem nivou, dok su iznosi, kako se dodaje, ostali isti na kvartalnom nivou.

– Banka je ostala posvećena unapređenju korporativnog kreditiranja. Depoziti su porasli za 6 odsto na godišnjem nivou, ali su opali za 2 odsto na kvartalnom nivou. U okviru kreditnog portfolija, samo je portfolio potrošačkih kredita zabilježio rast, piše u saopštenju.

Pogoršanje portfolija se nastavilo. Koeficijent dana kašnjenja 90+ je porastao na 20, 8 odsto. Pokrivenost dana kašnjenja 90+ je još uvjek visoka sa 78, 6 odsto. Novi plasmani sa brojem dana kašnjenja 90+ su porasli kod gotovo svake podružnice, sa najvećim materijalnim povećanjem zabilježenim u Rusiji i Ukrajini. Likvidne pozicije Grupe su i dalje stabilne. Koeficient adekvatnosti kapitala je i dalje izvanredan.

– Koeficijenti adekvatnosti kapitala su značajno iznad zakonskog minimuma, i na konsolidovanom i na pojedinačnom nivou. Do kraja juna, koeficijent adekvatnosti kapitala OTP Grupe je iznosio 20, 2 odsto, pri čemu je koeficijent kapitala 1. klase iznosio 16, 3 odsto, a osnovnog kapitala 15, 3 procenta, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *