Najgora ovogodišnja nedjelja za berzu u Njujorku

Dodajte komentar

Vrijednost akcija na Njujorškoj berzi je opala i u petak, i ovo je najgora ovogodišnja nedjelja za glavni berzanski indeks “Dow Jones”.

Tržište ide naniže zbog slabih rezultata maloprodajnih trgovaca i preduzeća osjetljivih na rast kamatnih stopa. U tim uslovima, među najboljima na berzi su graditelji stambenih zgrada i banke.

Akcije su pristojno startovale u ponedeljak, ali su naglo opale u poslednja tri dana. “Dow” je u petak bio niži za 2,2 odsto te mu je ovo najgora nedjelja 2013. godine.

Akcije kompanija za komunalne usluge i telekomunikacije koje obično slabo stoje u vrijeme više kamatne stope, takođe su naglo opale.

“Dow Jones” je opao za 3,7 odsto od svog najvišeg nivoa svih vremena – sa 15.658,36 poena prije dvije nedjelje. Čak i poslije pada, indeks je porastao za 15 odsto ove godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dionice maloprodaje se danima raspodaju jer izgleda da američki kupci ponovo smanjuju potrošnju.

Maloprodaja se pomno prati u SAD jer čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti. Izgledi su tim više zabrinjavajući jer je pri procjeni da predstoji smanjenje potrošnje, uzet u obzir početak školske godine što je obično drugi najveći period prodaje u SAD tokom godine.

Sa tržište hartija od vrednosti, investitori prelaze na sigurnije, na zlato. Njegova cijena porasla je 10,1 dolar, odnosno za 0,7 odsto, na 1,371 dolar. Ova nedjelja je treća najbolja ove godine za cijenu zlata koje je samo za pet dana poskupjelo za 3,7 odsto. 

Izgradnja kuća za stanovanje je jedna od svijetlih tačaka američke ekonomije posljednjih meseci. Građevinci su juna zatražili najviše građevinskih dozvola za porodične kuće u pet godina. Prodaja novih kuća je juna skočila na najveću, takođe za posljednjih pet godina. (b92.me)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *