Škoda prodala 5,5 % manje vozila

Dodajte komentar

Vodeći češki proizvodjač automobila Škoda je u prvom polugodištu prodala 534.300 vozila.

To je 5,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je danas kompanija.

U julu je prodato 69.700 vozila, četiri odsto manje nego u istom mjesecu lane, prenijela je agencija ČTK.

Pad prodaje uslovljen je proizvodnjom novih modela, prvenstveno Oktavije i modernizovanog Superba. Nove modele marke “škoda” kupci širom svijeta su dobro primili, rekao je Verner Ajhorn iz Škoda auta.

U zapadnoj Evropi je u julu broj isporuka povećan za 4,8 odsto, na 26.500 vozila. U Njemačkoj je rast dostigao čak 10,2 odsto sa prodatih 9.600 automobila.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prodaja u istočnoj Evropi je, medjutim, pala za 12,4 odsto, na više od 10.000 vozila. U Rusiji je u julu prodato 6.800 vozila, 21,8 odsto manje na godišnjem nivou.

U srednjoj Evropi je tražnja “škoda” u julu bila 9.500 vozila, za pola procenta manje nego lane. Na domaćem, češkom, tržištu “škodu” je kupio isti broj kupaca kao i prošle godine, više od 4.500.

Kina je i u julu ponovo bila najjače tržište, iako je medjugodišnji pad isporuke, s prodatih 18.000 vozila, bio je 5,5 odsto. Najprodavaniji modeli u julu su bili “oktavija”, “fabija” i “superb”. Najmanje se prodavala “škoda CitiGo”.

Operativni profit češke automobilske kompanije u prvom polugodištu je smanjen na 243 miliona evra, sa 449 miliona eura prošle godine. Medjugodišnji pad od 46 odsto, prema firmi, izazvala je slabija prodaja, nesigurna situacija na evropskim tržištima, ali i kretanje deviznog kursa i visoki troškovi za nove proizvode.

Kompanija je ove godine predstavili ili će predstaviti osam novih ili modernizovanih modela.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *