16 zlatnih pravila za lični i poslovni uspjeh

Dodajte komentar

Samo zato što trenutno radiš nešto što ti se ne čini uspješnim, ne znači da jednog dana neće biti uspješno.

A umjesto što razmišljaš šta će biti, a šta ne, treba da se skoncentrišeš na ono što želiš da se ostvari. 

Bob Parsons, uspješni biznismen i osnivač stranice Godaddy.com uspjeh u životu je sveo na 16 jednostavnih pravila koja je potrebno slijediti. A s obzirom na njegov uspjeh nije ih zgoreg primijeniti.

1. Izađi iz svoje “prijatne zone”

Bob Parsons kaže kako je sreća postignuta u okruženju prijatne zone nevažna jer ne podstiče ljude da se usude maknuti iz te zone. Na agrument da ljudi vole sigurnost, Bob ima jednostavan odgovor “Sigurnost je za leševe”.

2. Nikada ne odustaj

Ništa ne uspijeva savršeno iz prvog pokušaja. A samo zato što trenutno radiš nešto što ti se ne čini uspješnim, ne znači da jednog dana neće biti uspješno, već samo znači da radiš nešto pogrešno i da treba poraditi na tome. Ništa što je vrijedno raditi nije jednostavno, a da jeste – svi bi to radili.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

3. Kada si riješen da odustaneš, tada si najbliže uspjehu

Kineska poslovica kaže: “Iskušenje da odustaneš najveće je kada si nadomak uspjehu” – Bob Parsons se s ovim slaže i smatra da je baš u tom trenutku potrebno dodatno prionuti.

4. Kvantifikuj najgori mogući ishod

Briga o ishodu može biti veća i stresnija ako zamišljamo niz loših situacija. Ako sebi tačno predočimo što je najgora stvar koja se može desiti, biće nam lakše i da se pripremimo za mogući negativan ishod. Na početku njegove karijere Bobu Parsonsu je otac odgovorio ovako na njegovu nesigurnost: “Gledaj, čak i ako ne upali, niko te neće pojesti”.

5. Koncentriši se na ono što želiš da se dogodi

Umjesto da razmišljaš šta može biti, a što ne može biti, skoncentriši se na ono što želiš da ostvariš. Time šalješ pozitivnu vibraciju u svemir (čime se bave mnogi autori knjiga o samopomoći), a ako u to ne vjeruješ, sigurno je da pozitivnim razmišljanjem stvaraš bolji stav prema svemu.

6. Živi dan za danom

Umjesto da se brineš previše o budućnosti, koncentriši se na ono što radiš sada. Ako živiš dan za danom, na svakom ćeš od njih raditi i pokušati iz njega izvući maksimum, a pomaci, koji će će možda biti mali, nakon nekog vremena će biti itekako uočljivi.

7. Uvijek idi naprijed

Nemoj da ostavljaš stvari onakvima kakve jesu, nego stalno pokušavaj da ih popraviš i da napreduješ. Stvari koje ostavljamo i ne smatramo prioritetnima tako će postati loše i nedorađene, a nešto na čemu svako malo radiš definitivno će ispasti dobro.

8. Odlučuj brzo

General Džordž Paton je rekao “Dobar plan koji je brzinski završen danas, mnogo je bolji od odličnog plana koji će biti završen sutra”.

9. Mjeri svaki rezultat

Kakav god napredak vidiš, izmjeri ga i zapiši. Sve što se mjeri i prati, vremenom postaje bolje.

10. Sve o čemu ne vodiš računa postaće gore

Stvari koje zapuštaš s vremenom se mogu pretvoriti u prave probleme ako ih ne riješiš na vrijeme. Svakodnevno rješavanje problema bolje je od rješavanja problema jednom mjesečno.

11. Pazi na konkurenciju, ali više pazi na sebe

Umjesto da zapneš u analizi onoga što drugi rade, pokušaj jednostavno posao uraditi sam, što bolje možeš. Sve djeluje savršeno gledajući sa strane, a vjerovatno ni tvoja konkurencija nije tako savršena kako se čini.

12. Nemoj nikome dozvoliti da te maltretira

Ti imaš jednako pravo raditi to što radiš kao i bilo ko drugi, pod uslovom da je riječ o legalnoj stvari.

13. Ne očekuj da će život biti fer

Život nije fer, a što prije to prihvatiš i shvatiš da se svako bori za sebe, prije ćeš imati šansu.

14. Rješavaj svoje probleme

Suosnivač kompanije “Sony”, Masura Ibuka rekao je “U tehnologiji, biznisu ili bilo čemu drugome, nećete nikada uspjeti ako budete slijedili druge”.

15. Nemoj sve shvatati previše ozbiljno

Opusti se i uživaj, jer je velik postotak dobrih ishoda posljedica čiste sreće.

16. Uvijek postoji razlog za osmeh

Pronađi ga. Brat Boba Parsonsa rekao je nešto čega se i on sam drži “Nismo na svijetu da bismo se tu zadržali, već da bismo se zabavili”. (Novi magazin)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *