„Škoda Praha“ očekuje da će graditi drugi blok TE „Pljevlja“

Češka kompanija „Škoda Praha“ očekuje da će graditi drugi blok Termoelektrane „Pljevlja“ i garantuje da će on zadovoljiti sve potrebne standarde, bilo da se radi o tehnološkim, ekonomskim ili ekološkim, prenosi Pobjeda.

Portal Tvstav.cz prenosi da je u razgovorima o realizaciji drugog proizvodnog bloka termoelektrane postignut značajan napredak prošle sedmice na sastanku predstavnika kompanije „Škoda Praha“, investitora Elektroprivrede Crne Gore, kao i predstavnika vlada Češke i Crne Gore. Vrijednost investicije je 300 miliona eura.

Za kompaniju „Škoda Praha“ to je prioritetan projekat, zato što Balkan predstavlja njeno tradicionalno strateško područje.

– Tokom posljednjih razgovora u Crnoj Gori, domaćini su veoma pozitivno ocijenili dalju fazu ponude. Istovremeno razgovaramo o mogućnosti da projekat finansira Češka eksportna banka i osiguravajuća kuća EGAP – navodi portal.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predstavnici banke prisustvovali su i nedavnim razgovorima, a obje institucije su takođe sa predstavnicima „Škoda Praha“,  učestvovali na drugom zasijedanju Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, koje je paralelno održano u Crnoj Gori.

Ministarstvo industrije i trgovine Češke, kako je navedeno, spremno je da sa Crnom Gorom razmotri mogućnosti proširenja postojećeg međudržavnog sporazuma o ekonomskoj i industrijskoj saradnji između Češke i Crne Gore, tako da bude obezbijeđena podrška ovom i sličnim projektima.

Predstavnici investitora posjetili su u junu elektranu Tušimice II u Češkoj, koju je prošle godine, nakon kompletne rekonstrukcije, „Škoda Praha“ prodala i sada pouzdano funkcioniše uz visoku efikasnost. Mogli su da se uvjere u to kako se objekti koje realizuje „Škoda Praha“ odlikuju visokom produktivnošću električne energije. Ta kompanija  oslanja se na 60 godina građenom nou-hau i iskustvu iz drugih energetskih projekata, od kojih je mnoge uspješno realizovala u inostranstvu.

Razgovori u Crnoj Gori takođe su vođeni sa lokalnim dobavljačima, kojima „Škoda Praha“ garantuje visoku angažovanost u projektu. Konstatovano je da će projekat biti veoma koristan za Crnu Goru i znatno doprinijeti povećanju zapošljenosti.

„Škoda Praha“ takođe planira da u projekat aktivno uključi i iskusne i provjerene češke dobavljače, koji su garant kvaliteta čitavog objekta i sa kojima kompanija dugo sarađuje.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *