Omiljeni brod Vinstona Čerčila "Thalita" u Porto Montenegru

Dodajte komentar

Brojnim skupim i velikim mega i super-jahtama koje ovih dana pune dokove tivatske marine Porto Montegro, danas se pridružila jedan brod koji je bukvalno zasjenio sve druge. Naime, u rano jutro na sam kraj mula 1 Porto Montenegra vezala se predivna stara tzv. Klasična motorna jahta „Thalita” koja plovi pod zastavom Bermuda. Ikao su u Porto Montenegro do sada dolazile značajno veće jahte od 80-metara duge „Thalite”, predivna stara morska dama koja ove godine „slavi” 83-ći rodjendan, svojom je klasičnom ljepotom često zasjenila mnogo veća i skuplja najmodernija dostignuća svjetske jaht-industrije.

Šarmu „Talithe” (u prevodu male djevojčice), koja i u poodmaklim godinama bukvalno blista, ne može odoljeti nijedan pravi ljubitelj mora i brodova. Svi takvi koji su juče bili u Tivtu, mogli su se iz prve ruke osvjedočiti koliko su klasičlne linije „džentlemnske jahte” kako su se nekada nazivali brodovi poput „Thalite” neponovljivo ljepše i pune karaktera u odnosu na često bezličnju modernu jaht-konfekciju kakvom se diči većina klijenata Porto Montenegra. Koliko je „Thalita” lijep i udoban brod svjedoči i činjenica da joj ne mogu odoljeti mnoga poznata svjetska imena koja ovu jahtu čarteruju, pa su tako ovim brodom Meditearnom pored ostalih, krstarili britanski princ Čars i njegova supruga Kamila, reditelj Stiven Spilberg, glumac Tom Kruz ili vlasnik „Microsofta” Bil Gejts.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jahta je duga 80, široka 10,4, a gaz joj iznosi 3,9 metara. Maksimalnom od 14,6 čvorova pokreću je dva motora ukupne snage 2.280 konja. U njenim luksuzno uredjenim kabinama i salonima koji odišu atmosferom prestižnih londonskih hotela iz 20-tih, može se smjestiti do 12 gostiju o kojima brine 18 članova posade broda.

„Talitha” za kojom je impozantna biografija, život je počela na crtačkim tablama renomiranog konstruktorskog biroa „Cox & Stevens” 1927 godine, tada vodećeg svjetskog dizajnera jahti. Brod je naručio predsjednik američke tvornice automobila i motora „Packard” Rasel Alger, a izgradnja jahte povjerena je njemačkom brodogradilištu „Germania Werft AG” u Kilu. Nova jahta krštena imenom „Reveler”, porinuta je 1930 godine, ali njen vlasnik nije dugo u njoj uživao. Nakon smrti Algera, „Reveler” je neko vrijeme ležao u raspremi u Engleskoj, nakon čega jahtu kupuje predsjednik lanca robnih kuća „Woolworth”, Čarls Mekken koji joj mijenja ime u „Chalena”.

Godine 1939 brod ponovno mijenja vlasnika jer jahtu kupuje izvjesni Leon Mandel, ime joj mijenja u „Carola” i upisuje u novu matičnu luku Čikago. Po ulasku SAD u Drugi svjetski rat, američka Ratna mornarica zaplijenila je ovu impozantnu jahtu i poslala je u brodogradilište „Gibbs Gas Engine Co.” u Džeksonvilu na Floridi, gdje je “Carola” preuredjena u patrolni brod PG 60 “Beaumont”. Naoružana topovima, mitraljezima i protivpodmorničkim dubinskim bombama, sa posadom od 110 mornara, jahta je kao ratni brod narednih pet godina službovala na Pacifiku, obavljajući patrolne dužnosti.

U veljači 1947 “Beaumont” dolazi na veliki remont u brodogradilište “Bath Iron Works” u Mejnu, odakle dvije godine kasnije potpuno preuredjen izlazi ponovno kao luksuzna jahta pod novim imenom “Elpetal”, kao vlasništvo izvjesnog američkog biznismena Vulvorta.

Grčki brodovlasnik Marias Ebririkos 1957 godine kupuje “Elpetal” koji u njegovom vlasništvu ostaje narednih 26 godina, a tokom tog perioda brod povremeno iznajmljuju svjetski selebritiji, medju kojima i britanski državnik Vinston čerčil kome je ona bila omiljena jahta.

Godine 1983 jahta ponovno mijenja vlasnika i ime – “Jezebel”, a njen novi gazda je austalski filmski i muzički producent Robert Stigvud. On je jahti vratio njene originalne “Cox&Stevens” elegantne linije, koje je brod izgubio kada su ga u SAD rekonstruisali u ratno plovilo. Iz „Manoel Island Yacht Yard” brodogradilišta na Malti, stara je jahta tako 1983 izašla ljepša nego ikad, sa svojim orginalnim elegantnim pramcem i kosnikom u kliper-stilu, zadržavši najveći dio svoje orginalne opreme iz 1930.

Ipak, 1986 godine tokom jednog prelaska Atlantika, došlo je do teže havarije na jednom od motora jahte koja je uplovila u Lisabon u Portugalu gdje je ostala narede dvije godine u raspremi. “Jezebel” 1988 godine kupuje američki milijarder Pol Geti koji je odvodi u brodogradilište “DML Devenport Shipyard” u Velikoj Britaniji. Nakon tri godine obimnih radova na temeljitoj obnovi i rekonstrukciji broda vrijednoj blizu 15 miliona dolara, jahta ponovno izlazi na more, ali pod novim imenom “Talitha” .

Unutrašnje uredjenje i vanjski izgled broda ostali su isti, klasičan primjer luksuzne jahte 20-tih godina prošlog vijeka, ali je “Talitha” u tehnološkom smilu opremljena najmodernijim sredststvima elektronike, navigacije i sigurnosti na moru. Kolika se pažnja posvećuje detaljima potvrda su i njena dva masivna dimnjaka starinskog izgleda koji su medjutim, uradjeni od namodernijih kompozitnih materijala, a u njima su pored izduvnih cijevi motora, “sakrivene” i antene brojnih savremenih radio i elektronskih uredjaja kojima je jahta opremljena. Jahta je 2008 ponovno kompletno obnovljena i opremljena širokim dijapazonom sadržaja za zabavu gostiju, pratećih plovila i “igrački” za zabavu na vodi. “Thalita” se iznajmljuje po cijeni od 280 tisuća eura nedeljno.

radiodux.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *