Krivokapić: KAP napušta 180 radnika

Dodajte komentar

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma Podgorica KAP najvjerovatnije neće produžavati ugovore o radu sa 180 zaposlenih koji su stekli pravo za odlazak u penziju, kazao je Danu predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić.

Radnicima KAP-a sjutra ističu ugovori o radu, koje su potpisali nakon uvođenja stečaja 8. jula.

„Nakon usvajanja izmjena zakona o PIO pravo za odlazak u penziju je steklo 420 radnika, s tim što 180 može odmah da se prijavi Fondu

PIO i praktično od septembra prima penziju. Prema ostalih 240 radnika, KAP treba da izmiri dug za beneficirani staž, koji nije uplaćivan od 2006. godine. Po tom osnovu potrebno je uplatiti 2,2 miliona“, precizirao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima radnicima kojima nijesu uplaćivane beneficije mogu da odu u penziju i da čekaju uplatu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Krivikapić je pojasnio da bi im u tom slučaju penzija bila manja, a i kod većine postoji strah da beneficije neće biti uplaćene, zbog čega nisu voljni da napuste radno mjesto prije nego što KAP uplati 2,2 miliona.

„Tih 240 radnika će najvjerovatnije sačekati još mjesec i onda se prijaviti za odlazak u penziju, jer im rok ističe 30. septembra“, istakao je Krivokapić i dodao da je plan uprave da smanji broj radnika na oko 600.

U KAP-u je trenutno zaposleno 1.150 radnika i ukoliko do kraja septembra ode 480, ostaće 670 zaposlenih,

Krivokapić je kazao da će radnici ubuduće primati polovinu zarade koju su primali prije stečaja.

„Obračun plata će se vršiti od prvog do prvog u mjesecu, a isplata do petog“, rekao je predsjednik sindikata Aluminijuma i podsjetio da su prije uvođenja plate primali do 15. u mjesecu.

Rok za prijavu potraživanja od KAP-a ističe u ponedjeljak 12. avgusta, dok je ispitno ročište za utvrđivanje potraživanja tri dana kasnije u Privrednom sudu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *