Srbija: Otkrivene značajne rezerve zlata

Dodajte komentar

Ministar prirodnih resursa Vlade Republike Srbije Milan Bačević kaže da su otkrivene značajne rezerve zlata i bakra u Timočkoj krajini, prenosi B92.

Bačević kaže i da se mnoge strane kompanije interesuju za geološka istraživanja u Srbiji.

U prethodnih godinu dana Ministarstvo je izdalo ukupno 51 odobrenje za izvodjenje geoloških istraživanja mineralnih sirovina i 78 odobrenja za hidrogeološka istraživanja, rekao je Bačević u Klubu poslanika, gdje se sastao s predstavnicima rudara, povodom obilježavanja Dana rudara, 6. avgusta.

Najviše interesovanja, prema njegovim riječima, bilo je za istraživanje zlata, litijuma i bora, bakra i pratećih metala, a finansijska ulaganja u geološka istraživanja iznosila su 6,6 miliona eura.

Ministar je istakao da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te privredne grane Srbija može da ima značajne prihode.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bačević je ocijenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva. 

Povodom sjutrašnjeg obilježavanja Dana rudara, on je poručio da će Ministarsvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja učiniti sve da se njihov radno-pravni status poboljša, jer od njihovog rada zavisi uspjeh u toj oblasti.

Bačević je podsjetio da je izradjen novi nacrt Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predvidja bolji ambijent za ulaganja u Srbiju, dodajući da, takodje, ima mnogo stranih kompanija koje su zainteresovane za sklapanje strateškog partnerstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *