Radnici KAP-a traže povraćaj novca iz stambenog fonda

Dodajte komentar

Sindikat aluminijuma, na čelu sa Radom Krivokapićem, predao je zahtjev Privrednom sudu za povraćaj uzetih sredstava iz stambenog fonda, kao dijela stečajne mase Kombinata aluminijuma (KAP), navodi se u biltenu te sindikalne organizacije.

Iz stambenog fonda država i ruski partner u KAP-u pozajmili su oko 2,5 miliona eura za kupovinu sirovine i nabavku električne energije, kako bi u fabrici nastavili proizvodnju.

Dan piše da su radnici u ponedjeljak završili sa podnošenjem zahtjeva za isplatu plata koje im se duguju, za prijavu tog potraživanja u stečajnu masu. Radnicima se duguje junska plata i dio zarade za osam radnih dana u julu. Nedavno je zaposlenima isplaćena akontacija za jul, na ime plate, koje su primili umanjene 50 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

-Izvršni odbor je donio odluku da Sindikat potpiše sporazume sa svakim zaposlenim koji nije riješio stambeno pitanje, a napušta KAP po bilo kom osnovu, o isplati sredstava iz stambenog fonda u iznosu od po 177 eura po godini staža provedenog u KAP-u nakon okončanog obračuna obaveza iz stečajnog postupka povraćaja i njihove uplate- navodi se u biltenu koji je objavljen u ponedjeljak.

Sindikat je uputio i zahtjev Vladi, kako bi pokušao naći način da se obezbijedi „određeni adekvatni socijalni program“, kako bi 420 radnika koji, kako se navodi u biltenu, mogu da ostvare penziju, tako i za još najmanje 100 koji će se naći kao eventualni višak.

Među radnicima vlada veliko nezadovoljstvo i situacija je krajnje napeta, s obzirom na to da u petak ističe ugovor o radu na mjesec, koji je poslodavac produžio svim zaposlenima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *