Hypo Alpe Adria ubrizgao 150 miliona eura u italijansku podružnicu

Dodajte komentar

Austrijska Hypo Alpe Adria banka u julu je morala ubrizgati oko 150 miliona eura u italijansku podružnicu i leasing poslovanje, saopšteno je danas iz ste banke u državnom vlasništvu, i time potvrđen izvještaj koji je objavila austrijska novinska agencija APA.

Osim povećanja kapitala, ta je austrijska banka takođe morala osigurati jamstvo za pokriće obaveza svoje italijanske podružnice za godinu dana, navodi APA. Banka je u julu zatražila dodatnu injekciju kapitala od države u visini od 700 miliona eura.

Više od polovine svježeg novca ubrizgano je u italijansku podružnicu Hypoa. Italijanska podružnica sređuje na hiljade leasing ugovora nakon što su tužioci  počeli istraživati potencijalne slučajeve prevara. Dosad je pregledano više od 10 posto tih ugovora, rekao je portparol Hypo banke.

Svježim novcem pokrivene su rezervacije za čišćenje nereda u ugovorima o leasingu, te se pomoglo pokriti gubitke po lošim kreditima i dokapitalizovati unutrašnje odjeljenje za otpis imovine, izvijestila je APA.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Konačna cijena spašavanja Hypo banke i dalje nije poznata, a procjenjuje se da će se ona kretati oko 7 milijardi eura.

Hypo banka, koju je austrijska država morala preuzeti 2009. godine kako bi je spasila od kolapsa, pod pažnjom je Evropske komisije, koja traži da se tempo restrukturiranja ubrza.

U sklopu plana restrukturiranja poslatog u Bruxelles previđeno je zatvaranje italijanske podružnice. Austrija je već morala ubrizgati gotovo 3 milijarde eura u tu banku, a čini se da će banci trebati i dodatna pomoć, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *