Ovaj čovjek je “oličenje pohlepe Wall Street-a”

Dodajte komentar

Zbog prevare i prodavanja bezvrijednih hartija od vrijednosti već su bile osuđivane banke i upravnici fondova. Ali sad je američki sud osudio i jednog službenika banke Goldman Sachs koji je time prevario mušterije, piše Deutsche Welle, a prenosi Business.hr

Riječ je o Fabriceu Tourreu, rođenom Francuzu koji je studirao na uglednom univerzitetu Stanford i kojeg je tužilaštvo pred sudom u Menhetnu nazvalo “oličenjem pohlepe Wall Streeta”. On se pokazao kao vješt trgovac pa je tako i stekao nadimak Faboulos Fab – neverovatan, sjajan Fab.

Tužbu je podigla američka Kancelarija za nadzor prometa hartija od vrijednosti SEC koji se usredsredio na prodaju učešća u investiciji pod nazivom Abacus 2007-AC1. Riječ je bila o paketu jemstava za nekretnine, ali kao što je to već uobičajeno u svijetu finansija, ulagač svojim novcem čak nije kupovao samo jemstvo, nego je taj Abacus čista spekulacija oko kreditne sposobnosti vlasnika nekretnina o kojima je riječ.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naime, ulagači su se zapravo “kladili” kako će vrijednost tih jemstava – rasti. Glavni problem je bio kako je taj investicioni paket zapravo stvorila stara mušterija banke Goldman Sachs, hedge-fond Paulson & Co. Inc, a taj se fond sam masovno kladio da će vrijednost vlastite tvorevine – pasti! Naravno da se upravo to i dogodilo, ali su samo mušterije banke ostali kratkih rukava: vlasnik fonda, John A. Paulson je “okrenuo” oko milijardu dolara, banka Goldman Sachs je ubrala svoju proviziju – a “omastio je brk” i Faboulos Fab koji je sporne 2007. pored svoje plate, ubrao i 1,7 miliona dolara premije za prodate hartije od (bez) vrijednosti.

Tužilaštvo je dokazalo i kako je Fabrice Tourre veoma dobro znao šta radi: poroti je pokazan e-mail koji je poslao svojoj devojci (u Francusku) gdje se hvali kako je “upravo prodao smeće udovicama i siročadi”. Među brojnim mušterijama kojima je prodao to “smeće” su bili i partneri iz inostranstva, pa tako i jedna njemačka banka iz Dizeldorfa (IKB) koja je u čitavom tom “balonu” sa nekretninama prokockala milijarde eura.

Branioci Tourrea zapravo nisu imali mnogo toga reći u njegovu obranu: doduše, isticali su kako je on tek “žrtveno jagnje”, kako je “nepravedno optužen da je učinio pogrešnu stvar” – ali su i opet dodali kako je na samim ulagačima da procjene i odluče, da li im se isplati uložiti svoj novac u takav posao i da to nije odluka službenika banke.

Ipak, tužioci su uspjeli dokazati kako je Tourre veoma dobro znao što čini i kako je i on znao, kako se kreator tog paketa jemstava – dakle hedge-fond, “kladio” u tom slučaju i u kojem iznosu. Predstavljen je i mail jedne mušterije koja otvoreno pita o učešću hedge fonda Paulsonsa u tom paketu i gde je Tourre očito lagao. Ali na pitanje tužilaštva da li je dao “netačan odgovor”, Tourre je tek bio spreman priznati kako “nije bio dovoljno precizan”.

Sud u Njujorku će tek u sledećim danima odlučiti o kazni za 34-godišnjeg Faboulos Fab-a i svakako će biti reč o globi i zabrani obavljanja dužnosti u finansijskom sektoru. Ali već i ova presuda o njegovoj krivici otvara čitavo mnoštvo pitanja koja imaju zašto brinuti čitavu vojsku zaposlenih, posebno u američkim bankama.

Sjedinjene Američke Države su poznate kao zemlja gde se, posebno u uslužnom sektoru, gotovo svi moraju bojati od tužbe – i paprenih odšteta. Ne samo ljekari ili arhitekti, nego čak i frizeri rizikuju tužbu ako se mušteriji ne dopadne kako izgledaju nakon njihove intervencije. Do sada su se tužbe vodile protiv banaka, a ne protiv službenika banaka – i hoće li sad, nakon Tourrea, svaki bankarski službenik morati strahovati od tužbe već ako se mušteriji ne dopadne, na primjer kredit za automobil koji je potpisao, piše Deutsche Welle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *