Kontejnerski terminal i generalni tereti: Gubitak za pola godine 407.000 eura

Barska kompanija Kontejnerski terminal i generalni tereti završila je prvu polovinu godine sa gubitkom od 407,29 hiljada eura, oko 40 odsto manjim nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, poslovni prihod preduzeća na kraju juna je iznosio 3,17 miliona eura, što je 3,8 odsto manje nego u uporednom periodu.

Poslovni rashod KTGT, koji je Odlukom Vlade iz 2008. godine izdvojen iz Luke Bar, smanjen je 11,5 odsto na 3,55 miliona eura. Ukupna aktiva preduzeća, koje samostalno posluje od 1. oktobra 2009, vrijedila je na kraju juna 61,62 miliona eura, što je 1,5 odsto manje nego u uporednom periodu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Akumulirani gubitak je dostigao 13,77 miliona eura, kratkoročna rezervisanja i obaveze 2,51 milion, a dugoročna 1,56 miliona eura.

Vlada je ranije odlučila da privatizuje KTGT, odnosno da proda državne akcije u kompaniji i odobri koncesiju za korišćenje područja Luke Bar, kako bi se razvio lučki sektor i proizvele dodatne ekonomske aktivnosti. Tenderska komisija za privatizaciju usvojila je nedavno Predlog ugovora o kupoprodaji 62,09 odsto akcija KTGT, koji će biti zaključen sa turskom kompanijom Global Ports, koja će taj udio u KTGT platiti 8,08 miliona eura.

Najveći udio u barskom preduzeću, prema podacima Centralne depozitarne agencije, ima država 54,05 odsto. Fondovima u postupku transformacije, Atlas montu i HLT-u pripada 2,49 odsto, odnosno 1,98 odsto akcija, a fondu zajedničkog ulaganja Trend 1,55 odsto. Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ima 1,18 odsto dionica, dok su vlasnici 1,13 odsto akcija skriveni iza CK zbirnog kastodi računa 5. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

pobjeda.me

Check Also

Porasla međunarodna plaćanja u kineskim juanima

Iznos međunarodnih transfera u juanima dostigao je 96,7 biliona (14,14 biliona dolara), što je povećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.