Evo kako najbolje prodati polovni automobil

Dodajte komentar

Ako dobijete dobru cijenu prilikom prodaje svog automobila, možete uštedjeti mnogo novca i sačuvati ga eventualno za automobil koji kupujete. Donosimo savjete kako bi vas pripremili da svoj stari automobil prodate po najboljoj cijeni.

Pripremite automobil

Koristite profesionalne proizvode za čišćenje kako bi vašem automobilu dali novi sjaj. Takođe, na tržištu možete nabaviti sprejeve koji i plastici vraćaju sjaj, a slični proizvodi postoje i za gume.

Sredite unutrašnjost automobila. Uklonite sav nered. Riješite se mirisa cigareta, psa i svih drugih mirisa koji vam se mogu pojaviti u automobilu. Ispraznite prtljažnik. U njemu se treba naći samo najneophodnije.

Zamijenite gumene tepihe/otirače novima. To nije velika investicija, a osvježiće unutrašnjost automobila.

Na čišćenje motora parom nemojte se odlučiti jer će kupac odmah pomisliti da nešto nije u redu s njim. Isprskani i nečisti motor mogao bi ga takođe odvratiti od kupovine. Obrišite motor i promijenite ulje i neka sve bude čisto prije nego što dovedete kupca da ga pregleda.

Uz pomoć posebne boje prekrijte ogrebotine i sićušna oštećenja na automobilu koja se pojavljuju u vidu tačkica koje nisu vidljive dok ih se ne sakupi veliki broj. One su posebno vidljive na tamnim automobilima.

Ako je do tehničkog pregleda ostalo samo još nekoliko mjeseci, pričekajte i odvezite automobil na tehnički i zatim pokušajte da ga prodate. Prikupite svu dokumentaciju i ponesite na uvid kupcu. Cilj je da ga uvjerite da ste se vi dobro brinuli o svom automobilu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tekst vašeg oglasa

U tekst vašeg oglasa uključite sve relevantne informacije, ali budite precizni, tačni i pošteni. Izbjegavajte klišee poput “Kupiće ga prvi koji ga vidi” ili “vlasnica je jedna pažjiva gospođa” i slično.

Navedite o kojem je tačno modelu riječ, godinu registracije (npr. 2007/V), kilometražu, istoriju servisiranja, boju i broj dosadašnjih vlasnika. Ako možete, izbjegavajte skraćenice kao ABS, A/C, ASR jer ih neki kupci neće razumjeti.

Takođe, uz opšte informacije navedite opremu automobila dodatne informacije kao što su kubikaža, snaga i sl. te cijenu. Priložite po mogućnosti više fotografija i na kraju ostavite podatke za kontakt.

Susret s kupcem

Uvijek je dobro da pokraj sebe imate nekog prijatelja ili člana rodbine, posebno ako i druga strana, odnosno potencijalni kupac ne dolazi sam na razgledanje vozila.

Cijenu svog automobila lako možete braniti poređenjem s vozilima sličnog tipa, godine proizvodnje i pređene kilometraže koje ste pronašli u oglasima.

Ne dopustite da potencijalni kupac vozi vaš automobil bez vas. Kada dođe vrijeme za probnu vožnu, dajte mu ključeve, a vi se smjestite na prednje sedište. Prije nego što mu date ključeve automobila, zabilježite kontakt i podatke iz njegove vozačke dozvole.

Dopustite kupcu da vozi po različitim putevima i to jednu pristojnu količinu vremena. Ako pokušate da skratite probnu vožnju, kupac bi možda mogao da pomisli da nešto želite da sakrijete od njega.

Plaćanje

Ne predajte automobil kupcu prije nego što vam bude isplaćena puna cijena.

Pripremite dva primjerka pisanog kupoprodajnog ugovora i pobrinite se da na svakom stoji isti datum i da su oba obostrano potpisana. Ako sami sastavljate kupoprodajni ugovor, obavezno u njega uključite ove podatke:

– godina proizvodnje i model 
– registracijska oznaka i serijski broj motora 
– godina registracije 
– pređena kilometraža 
– dogovorena cijena i iznos “kapare” 
– ime kupca i adresa 
– vaše ime i adresa 
– napomena da se vozilo “prodaje po viđenju”

Papirologija

Kupoprodajni ugovor ovjerite kod javnog beležnika, odjavite vozilo u MUP-u, a ne zaboravite da treba da priložite i dokaz o promjeni vlasnika.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *