U krizi odvojenost od banaka štiti osiguravajuće kompanije

Dodajte komentar

Zahvaljujući tome što je potpuno odvojena od bankarskog sektora, islandska je osiguravajuća industrija uspješno prevladala globalnu krizu i zemlji omogućila rast.

Industrija osiguranja na Islandu jedna je od najkoncentriranijih u nordijskoj regiji, a pretežno se sastoji od domaćih osiguravača.Prema najnovijem istraživanju kompanije Timetric, na Islandu je 13 osiguravajućih kompanija koje imaju dozvolu za rad u toj zemlji. Četiri najveća životna osiguranja, pri tome, imaju udio od čak 95 posto u svom segmentu, dok prva tri neživotna osiguravača dijele udio od 90 posto na tržištu. Na većini tržišta, osiguravajuće kompanije vezane su za banke, ili su dijelom veće bankarske grupacije. No to nije slučaj i na Islandu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osiguravači i banke tamo su dvije potpuno odvojene cjeline. Zahvaljujući tome, islandska industrija osiguranja je izbjegla štetne učinke sloma bankarskog sektora u 2008. U smislu bruto zaračunatih premija, tržište osiguranja na Isladnu je do 2012. raslo po godišnjoj stopi od 5,12 posto. Vrijednost industrije narasla je sa 37,7 milijardi islandskih kruna u 2008. na 46,2 milijarde u 2012. Prema nekim predviđanjima, do 2017. ta će industrija narasti za 6,9 posto na 60,4 milijarde islandskih kruna. Očekuje se da će se do tada tržište osiguranja intenzivirati, a potencijelni ulazak u EU doveo bi nove igrače na tržište.   (poslovni.hr)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *