Švajcarski raj – svakom stanovniku 2.000 eura mjesečno?

Dodajte komentar

U Švajcarskoj je završeno posljednje prikupljanje potpisa za incijativu da svaki odrasli stanovnik te države, bez obzira na to da li ima posao ili ne, mjesečno dobija univerzalni dohodak u iznosu 2.500 franaka (2.029 eura).

Tako uspješna nije bila još ni jedna inicijativa u Švajcarskoj, pošto je od aprila prošle godine, kada je počelo sakupljanje potpisa za nju, podršku dalo više od 130.000 ljudi.

Univerzalni dohodak bi cijelom stanovništvu Švajcarske omogućio život dostojan čovjeka, napisano je u tekstu inicjative, koja predviđa da univerzalni dohodak za odraslog stanovnika iznosi 2.500 franaka, a za svako dijete četvrtinu te svote.

Prema toj inicijativi, onaj ko danas zarađuje 5.000 franaka u budućnosti bi dobijao 2.500 franaka univerzalnog dohotka i 2.500 franaka plate.

Švajcarsko zakonodavstvo inicijative svrstava među predloženo zakonodavstvo, i ako inicijativa dobije zahtjevani broj potpisa (minimalno 100.000), o njoj se birači izjašnjavaju na referendumu, čiji ishod je za zakonodavca obavezujući.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Našom inicijativom želimo da promijenimo mišljenje u svijetu rada, koji se previše koncentriše na dobit. Univerzalni dohodak bi ljudima omogućio da traže posao koji ih zadovoljava, bez obzira na to koliko su dobro ili loše plaćeni za njega“, rekao je za švajcarski časopis „20minit“ ekonomista Daniel Straub, koji je pokrenuo inicijativu.

Pitanje kako bi finansirali taj dohodak ostaje još otvoreno, jer računica kaže da bi za njega bilo potrebno oko 200 milijardi franaka godišnje. Dijelom bi ga finansirali iz svote koja bi se uštedjela kod socijalnih transfera, a dijelom iz poreza potrošača. Inicijativu podržavaju i švajcarski sindikati, koji smatraju da bi s univerzalnim dohotkom ojačali položaj zaposlenih koji bi svoje radno mjesto birali sa manje ekonomskog pritiska.

U isto vrijeme poslodavci bi bili prisiljeni da više plaćaju dosad slabo plaćene poslove. U sindikatima smatraju da bi najveća korist univerzalnog dohotka bila za mlade ljude, jer bi siguran novac studentima na kraju školovanja omogućio da se sa manje stresa i sa više hrabrosti otisnu u samostalno preduzetništvo, prenosi Capital.

Na pitanje zašto takva inicijativa ima toliko podrške u jednoj od najbogatijih država na svijetu, stručnjaci odgovaraju da se Švajcarska svrstava među države u kojima su se u posljednjih 20 godina socijalne nejednakosti najviše povećale.

To potvrđuju statistike OECD-a, prema kojima u toj državi sa osam miliona stanovnika živi desetina svih milijadera na svijetu, a tri odsto njenih poreskih obveznika posjeduje u vlasništvu imovinu veću nego svih ostalih 97 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *