S&P snizio rejting Hrvatske

Dodajte komentar

Agencija Standard & Poors’s snizila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, zadržavši pritom važeći rejting za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na BBplus.

Revizija izgleda odražava stav agencije da će nastavak slabosti ekonomije, zajedno s ograničenim podsticajima reformi, dovesti do slabije fiskalne situacije nego što se procijenjivalo.

Negativni izgledi odražavaju naše stajalište da bismo mogli da snizimo rejting Hrvatske u idućih godinu dana, ako situacija u privredi bude slabija nego što se očekuje, ako se deficiti povećaju ili ako spoljno finansiranje postane izazovnije, navodi S&P.

Ulazak Hrvatske u EU je velika prilika za rješavanje ključnih izazova, ali, imajući u vidu zahtjeve za sufinansiranje, a u nedostatku reformi na strani državnih rashoda, EU fondovi dostupni Hrvatskoj u periodu od 2014. do 2020. možda neće biti iskorišteni u potpunosti, navodi S&P.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Hrvatskoj recesija traje pet godina, a od 2008. realni bruto domaći proizvod pao je kumulativno 12 odsto, navodi agencija, ističući da u ovoj godini očekuje dalji pad privrede za 1 odsto.

Agencija poručuje da ima pozitivnih naznaka u pogledu reformi, ali se taj program, ipak, djelimično sprovodi.

Prema procjeni S&P, kada u oktobru Eurostat objavi podatke o fiskalnoj situaciji u EU, Hrvatska bi mogla biti suočena s pokretanjem Postupka prekomjernog duga, prenosi Capital.

Po mišljenju analitičara agencije, kreditni rizici u privredi rastu koji bi, zbog slabosti u građevinskom i sektoru nekretnina, do kraja 2013. mogli dostići 18 odsto ukupnih kredita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *